Foto: AP/Scanpix

Polijas tieslietu ministrs otrdien apsūdzēja Eiropas Komisiju (EK) centienos izdarīt spiedienu pret Poliju saistībā ar nesen pieņemto mediju likumu un tieslietu sistēmas reformu.

EK ir brīdinājusi Poliju, un EK viceprezidents Frass Timermanss ir nosūtījis Varšavai divas vēstules, lūdzot sniegt informāciju.

Polijas tieslietu ministrs Zbigņevs Ziobro otrdien paziņoja, ka viņu ir "satriecis" Timmermansa lūgums. Ministrs to kritizēja kā "mēģinājumu izdarīt spiedienu pret demokrātiski ievēlētu" suverēnas valsts parlamentu un valdību.

"Jums bija iespēja saņemt no manis attiecīgo informāciju par šo jautājumu (...) izmantojot ierastos darba kontaktus (...) es nosodu faktu, ka jūs nolēmāt to nedarīt," teica Ziobro.

"Tādēļ par jūsu nepamatotajām apsūdzībām un netaisnīgajiem secinājumiem es pirmo reizi uzzināju medijos," viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka Polijas jaunais mediju likums noteic, ka Polijas sabiedriskās radio un televīzijas augstākās amatpersonas turpmāk amatā iecels un no tā atcels finanšu ministrs. Līdz šim tas notika Nacionālās raidsabiedrību padomes izsludinātos konkursos.

EK 13.janvārī izskatīs Polijas mediju likuma jautājumu. Eiropas Savienības (ES) digitālo lietu komisārs Ginters Etingers janvāra sākumā runāja par iespējamu pārkāpuma procedūras sākšanu pret Poliju un īpaša uzraudzības mehānisma noteikšanu pret to.

Jaunā konservatīvā Polijas valdība kopš uzvaras parlamenta vēlēšanās oktobrī ir panākusi, ka tiek pieņemti vairāki pretrunīgi vērtēti likumi, kā arī tiek iecelti konstitucionālās tiesas tiesneši, lai gan iepriekšējās valdības iecelto amata termiņš vēl nebija beidzies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!