Foto: RIA Novosti/Scanpix

Padomju karavīriem neglaimojoša skulptūra naktī uz svētdienu nelegāli uzstādīta Polijas pilsētā Gdaņskā, vēsta interneta vietne "Dzinnik Baltycky".

Skulptūrā attēlotais karavīrs (foto), kuram galvā ir ķivere ar zvaigzni, aiz matiem tur zemē guļošu sievieti, iebāzis tās mutē pistoles stobru. Turklāt mākslas darbs, kura nosaukums ir "Komm Frau" ("Nāc, sieviete") novietots uz sarkana postamenta blakus Gdaņskā izstādītam Otrajā pasaules karā populārajam padomju tankam T34.

Par jauno skulptūru policiju jau naktī informēja kāda sieviete. Nākamajā rītā noskaidrots, ka objekts uzstādīts nelegāli un ka idejas autors ir 26 gadus vecs mākslas students Ježi Šumčiks.

Statujas autors Polijas Radio atklāja, ka ir daudz lasījis par Sarkanās armijas zvērīgajām izvarošanām Eiropā, tuvojoties Berlīnei, un "nav spējis ar to sadzīvot", tāpēc radījis šo mākslas darbu.

Jaunietis ir nopratināts un izmeklētāji lems, kādu sodu viņam piemērot par nelegālo rīcību. Tikmēr pati skulptūra jau ir novākta.

No 1944. līdz 1945. gadam padomju karavīri ir izvarojuši aptuveni miljonu vācu sieviešu, lēš vēsturnieki. Pirms kara 95% Gdaņskas, kas vēl nebija Polijas teritorija, iedzīvotāju bija vācieši.

Polijas "atbrīvošanas" laikā parasta parādība bija arī poļu sieviešu izvarošana, tiesa gan krietni mazākos apmēros.

"Polijā uzstādīta šokējoša skulptūra, kas aizskar Eiropas atbrīvotājus no fašisma," ar tādu sašutuma pilnu virsrakstu par notikušo vēsta krievu valodā rakstošā ziņu vietne "newsbalt.ru".

Fotogrāfijas ar aprakstīto skulptūru un tās demontāžu var apskatīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!