Foto: AFP/Scanpix/LETA

Polijas parlaments trešdien noraidīja priekšlikumus mīkstināt stingros abortu ierobežojumus, pieņemot šādu lēmumu gadu pēc tam, kad ielās izgāja tūkstošiem sieviešu melnās drēbēs, lai neļautu pieņemt stingrāku likumu par abortu ierobežošanu.

Polijas parlamenta apakšpalāta Seims, kuru kontrolē labēji konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), arī izrādīja gatavību padarīt vēl stingrāku likumu par abortu ierobežošanu, kas jau ir viens no stingrākajiem Eiropā.

Parlamenta deputāti balsojot noraidīja vienu likumprojektu, kas būtu liberalizējis šo likumu, kā arī nosūtīja tālākai izskatīšanai atsevišķu priekšlikumu aizliegt abortu deformēta embriju gadījumā. Šī priekšlikuma kritiķi ir paziņojuši, ka tā pieņemšana būtu līdzvērtīga pilnīgam abortu aizliegumam. Deformēts embrijs bija iemesls 96% legālo abortu, kuri 2016. gadā tika izdarīti Polijā.

Pašlaik spēkā esošs likums, kas tika pieņemts 1993. gadā, aizliedz abortus, izņemot gadījumus, ja ir notikusi izvarošana vai incests, ja grūtniecība apdraud mātes veselību, vai ja embrijs ir nopietni deformēts. Polijā, kur ir 38 miljoni iedzīvotāju, gadā tiek izdarīti apmēram 1000 legālu abortu. Sieviešu tiesību organizācijas lēš, ka 100 000 līdz 150 000 abortu gadā tiek izdarīti nelegāli vai ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!