Polija, kas solījusi savu kontingentu no Irākas izvest līdz šī gada beigām, pirmdien piekto reizi uz šo valsti nosūtīja karavīrus, kas rotācijas kārtībā nomainīs ASV vadītās koalīcijas sastāvā esošos poļu spēkus.
Pirmdien nosūtītais kontingents ir samazināts līdz 1500 vīriem, un tie ir pēdējie Polijas karavīri, kas dodas uz Irāku.

Armijas bāzē Žešovā, kas atrodas valsts dienvidos, Polijas aizsardzības ministrs Ježijs Šmajdziņskis, uzrunājot karavīrus, kas dodas uz Irāku, atkārtoti uzsvēra valdības nodomu mainīt Polijas klātbūtnes raksturu šajā valstī, koncentrējoties uz politisku un saimniecisku darbību, kas aizstātu militāro misiju.

Vēl tikai pagājušajā nedēļā Irākā nemiernieku uzbrukuma laikā smagus ievainojumus guva divi poļu karavīri. Kopš 2003.gada Irākā kopumā dzīvības zaudējuši aptuveni 20 Polijas pilsoņi - gan militārpersonas, gan civilpersonas.

Varšava bija viena no dedzīgākajiem Vašingtonas atbalstītājiem Eiropā, ASV vadītajiem spēkiem uzsākot invāziju Irākā.

Kopš 2003.gada Polija komandē daudznacionālo kontingentu, kas izvietots Irākas vidienē un dienvidu daļā. Pašlaik šajos spēkos ietilpst karavīri no 13 valstīm. Vairākums no viņiem ir austrumeiropieši, arī Latvijas kontingents.

Nesen Polija samazināja savu kontingentu Irākā no 2500 līdz 1500 vīriem.

Svaigākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka trīs ceturtdaļas poļu iebilst pret Polijas militāro klātbūtni Irākā. Vairākums aptaujāto pauž vēlmi, lai Polijas kontingents tiktu izvests šī gada beigās.

Aprīlī Polijas premjerministrs Mareks Belka paziņoja, ka Varšava izbeigs savu stabilizācijas misiju Irākā līdz 2005.gada nogalei, kad iztecēs ANO Drošības padomes piešķirtā mandāta termiņš.

Latvijas karavīri Irākā nākamgad varētu iekļauties Dānijas komandētajā kontingentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!