Foto: AP/Scanpix/LETA

Polijas bruņojuma aģentūra parakstījusi līgumu par 1,9 miljardiem mārciņu (2,2 miljardiem eiro) ar Eiropas ražotāja MBDA Lielbritānijas nodaļu par pretgaisa aizsardzības raķešu un raķešu iekārtu iegādi.

Valdības aģentūra šodien paziņoja, ka līgums paredz 44 iekārtu "iLauncher" un vairāku simtu raķešu CAMM piegādi, kā arī saistītā aprīkojuma piegādi.

Militārā aprīkojuma piegāde plānota no 2025. gada līdz 2029. gadam.

Arī MBDA paziņoja par līguma noslēgšanu ar Poliju, nodēvējot to par "lielāko Eiropas tuvas darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības iegādes programmu NATO".

Raķetes un raķešu palaišanas iekārtas tiks izmantotas, lai sekmētu Polijas armijas modernizāciju un 22 PILICA+ pretgaisa aizsardzības bateriju ražošanu, paziņoja MBDA.

Dauningstrītas izplatītajā paziņojumā presei teikts, ka Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks atzinīgi novērtējis šo līgumu, kas stiprinās eiroatlantisko drošību.

Paziņojumā norādīts, ka Polija jau izmanto MBDA ražotās raķetes CAMM.

Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks norādīja, ka šis līgums stiprinās Polijas pretgaisa aizsardzības spējas.

Polija 2022. gadā aizsardzībai iztērējusi 2,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir trešais lielākais procents starp NATO valstīm. Šogad Polijas aizsardzības tēriņi, visticamāk, sasniegs 3% no IKP.

Polija pēdējā laikā ir parakstījusi vairākus līgumus par jauna bruņojuma iegādi, tai skaitā ar ASV un Dienvidkoreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!