Foto: AP/Scanpix / LETA

Polija piektdien parakstījusi līgumu ar ASV par 32 iznīcinātāju "F-35" iegādi par 4,6 miljardiem dolāru (4,1 miljardu eiro).

Polijas prezidents Andžejs Duda sacīja, ka šī ir "sevišķi nozīmīga diena Polijas gaisa spēkiem un Polijas un mūsu Eiropas daļas drošībai".

Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks un ASV vēstniece Polijā Džordžeta Mosbahere parakstīja līgumu gaisa spēku akadēmijā Demblinā.

Duda sacīja, ka šis ir viens no lielākajiem līgumiem Polijas bruņoto spēku vēsturē un zīme, kas liecina par spēcīgām attiecībām ar ASV.

ASV Valsts departaments uzslavēja Polijas apņēmību modernizēt savu armiju, un norādīja, ka iznīcinātāji "uzlabos Polijas spējas nodrošināt kolektīvo aizsardzību un pašaizsardzību".

Plānots, ka iznīcinātāji tiks piegādāti Polijai pakāpeniski laikā no 2024.gada līdz 2030.gadam. Līdz ar to Polija kļūs par desmito NATO valsti, kuras gaisa spēku flotē ietilpst "F-35".

Līgums paredz arī pilotu apmācību.

Jaunie "F-35" nomainīs dažus Padomu Savienībā savulaik ražotos iznīcinātājus "MiG-29", kas vēl tiek izmantoti Polijas gaisa spēkos.

Polijas opozīcijas politiķi kritizēja šo līgumu, apgalvojot, ka iznīcinātāji izmaksās Polijai pārāk dārgi, un šo naudu bijis iespējams izmantot, lai modernizētu Polijas gaisa spēkus citos veidos.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!