Foto: EPA/LETA
Polija svētdien pavadīja pēdējā gaitā savu traģiski bojāgājušo prezidentu Lehu Kačiņski un viņa sievu Mariju, kas atdusēsies Vavelas pilī Krakovā līdzās Polijas karaļiem un nacionālajiem varoņiem.

Foto galerija

Prezidenta un viņa sievas šķirsti uz Krakovu no Varšavas tika pārvesti ar militāro lidmašīnu. Bēru kortežam virzoties pa šaurajām Krakovas ielām, desmitiem tūkstoši pavadītāju meta aizgājēju ceļā ziedus un māja ar Polijas karogiem.

Oficiālā sēru ceremonija sākās svētdien plkst.14 (plkst.15 pēc Latvijas laika), visā Polijā zvanot baznīcu zvaniem un skanot sirēnām. Bēru dievkalpojums notika Krakovas Dievmātes bazilikā, bet cilvēki, kas bija pulcējušies laukumā iepretī baznīcai, varēja sekot tam ārpusē izvietotos milzīgos ekrānos.

Īslandes vulkāna izvirduma radītā gaisa satiksmes haosa dēļ uz Polijas prezidenta bērēm neieradās ASV prezidents Baraks Obama, Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, Lielbritānijas princis Čārlzs un Dienvidkorejas premjerministrs Čuns Unčans.

Daudzu Polijai tuvo Austrumeiropas valstu līderi uz Krakovu devās pa autoceļiem un dzelzceļiem, automašīnā ceļu turp mēroja arī Latvijas prezidents Valdis Zatlers.

Ar lidmašīnu Polijā ieradās Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Krakovas arhibīskaps Staņislavs Dzivišs pateicās ārvalstu līderiem, kas ieradušies uz Polijas valsts vadītāja bērēm, un izteica cerību, ka traģēdija palīdzēs pielikt punktu gadu desmitiem ilgušajai spriedzei Polijas un Krievijas attiecībās.

10.aprīlī notikušajā aviokatastrofā Krievijā, pie Smoļenskas, gāja bojā ne vien Polijas prezidents, bet arī liela daļa valsts elites, kas devās uz piemiņas ceremoniju Katiņā, kur pirms 70 gadiem tika noslepkavoti tūkstošiem poļu virsnieku.

"Līdzjūtība un palīdzība, ko mēs šajās dienās saņēmām no saviem krievu brāļiem, ļauj cerēt uz attiecību atjaunošanu un izlīgumu," uzsvēra Krakovas arhibīskaps.

Savukārt Polijas prezidenta pienākumu izpildītājs, Seima spīkers Broņislavs Komorovskis izteica cerību, ka Krievija reiz atklās visu patiesību par Katiņas slaktiņu. Komorovskis un Polijas premjerministrs Donalds Tusks pirms bēru ceremonijas tikās ar Medvedevu.

Pēc dievkalpojuma Polijas prezidenta un viņa sievas šķirsti uz lielgabalu lafetēm tika nogādāti Vavelas katedrālē un ievietoti sarkofāgos, uz kuriem iegravēti viņu vārdi un krusta zīme. Viņu atdusas vieta atrodas līdzās Polijas neatkarības līdera Jozefa Pilsudska sarkofāgam.

Pēc Krakovas policijas aplēsēm, pavadīt pēdējā gaitā savu prezidentu bija ieradušies gandrīz 100 000 cilvēki, kas izvietojās ap baznīcu un milzīgajā laukumā, kur savulaik uz nelaiķa pāvesta Jāņa Pāvila II vadītu misi bija pulcējušies aptuveni divi miljoni cilvēku.

Iepriekšējā dienā milzīgi cilvēku pūļi piedalījās visu aviokatastrofas upuru piemiņas misē Varšavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!