Foto: EPA/Scanpix/LETA

Polija pirmdien aicinājusi sasaukt ārkārtējo Eiropas Savienības samitu par situāciju Baltkrievijā pēc apšaubāmajām vēlēšanām un tām sekojošajām iedzīvotāju sadursmēm ar drošības spēkiem, ziņo "Euractiv".

"Varas iestādes pret saviem iedzīvotājiem, kuri pieprasa valstī pārmaiņas, ir izmantojuši spēku. Mums ir jāatbalsta baltkrievu tauta viņu cīņā par brīvību," paziņojumā pauda Polijas premjers Mateušs Moraveckis.

Arī ES padomes prezidents Čārlzs Mišels tvītā nosodīja drošības iestāžu darbinieku vardarbību pret iedzīvotājiem pēc vēlēšanām, kurās oficiāli tika paziņota 26 gadus pie varas esošā prezidenta Aleksandra Lukašenko uzvara.

Cilvēktiesību organizācija "Vjasna" ziņo, ka vismaz viens cilvēks svētdienas nakts sadursmēs ar drošības spēkiem ir miris, desmitiem ir ievainoti, bet vismaz 300 ir aizturēti.


Jau ziņots, ka pēc oficiāli publicētajiem datiem Lukašenko ieguvis 80,23% vēlētāju atbalstu, bet viņa ciešākā konkurente Svetlana Tihanovska – 9,9%. Lukašenko jau saņēmis apsveikumus no Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Ķīnas prezidenta Sji Dziņpina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!