Foto: Reuters/Scanpix

Polija vēlas, lai Eiropas Savienība (ES) aizliegtu "Nord Stream-2" gāzesvada celtniecību, jo šis projekts neatbilst bloka stratēģiskajām interesēm un pārkāpj konkurences noteikumus.

"Nord Stream-2" celtniecības plāni "sniedzas krietni aiz enerģijas jautājumiem, jo mūsu Eiropas reģionā gāzes tirdzniecībai ir stratēģiska nozīmība," Polijas ziņu aģentūra PAP citē topošo Polijas ministru Eiropas jautājumos Konrādu Zimanski.

Viņš uzskata, ka ienākumi no šī jaunā cauruļvada varētu nonākt Krievijas valsts makos un iztērēti ieroču iegādei. Tāpat Zimanskis norāda uz riskiem, ka Krievijas monopols attiecībā uz gāzes piegādēm ES varētu pārkāpt bloka konkurences noteikumus.

Jau ziņots, ka Krievijas enerģētikas gigants "Gazprom" un tā Eiropas partneri parakstījuši akcionāru vienošanos par "Nord Stream-2" gāzesvada projektu, kas tiks izbūvēts pa Baltijas jūras gultni līdz Eiropai.

Krievija nodrošina aptuveni trešdaļu no ES enerģijas vajadzībām, taču apmēram puse no gāzes, ko ES importē no "Gazprom", tiek transportēta caur Ukrainu, ar kuru Maskavai šobrīd ir konflikts. Tāpēc Krievija vēlas atrast jaunas iespējas, lai piegādātu gāzi Eiropai, apejot Ukrainu.

"Gazprom", Vācijas E.ON un "BASF/Wintershall", Austrijas OMV, Francijas ENGIE, kā arī Nīderlandes un Lielbritānijas "Royal Dutch Shell" izveidoja jaunu konsorciju šim projektam, norādīja konsorcija preses pārstāve.

Konsorcijs, kuru vada "Gazprom", lēš, ka šis projekts izmaksās līdz 9,9 miljardiem eiro un, iespējams, pat mazāk, pateicoties izmaksu ietaupījumam.

Jaunā cauruļvada plānotā transporta jauda būs 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā. Paredzams, ka tas darbību sāks līdz 2019.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!