Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijas valdošā nacionāli konservatīvā partija ceturtdien ierosināja 10.maijā plānotās prezidenta vēlēšanas organizēt, sarīkojot vispārējo balsošanu pa pastu.

"Mēs varēsim balsot pa pastu, nebūs jāiet uz vēlēšanu iecirkņiem, jo vēlēšanu iecirkņu nebūs," sacīja parlamenta spīkera vietnieks un viens no valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) vadības cilvēkiem Rišards Terleckis.

Brīdinot par pieaugošajiem riskiem inficēties ar Covid-19, liberālā opozīcija mudinājusi vēlēšanas boikotēt, bet vietējās varas iestādes atsakās izveidot vēlēšanu komisijas un balsošanas iecirkņus. Kā liecina aizvadītajā nedēļā publiskotās aptaujas dati, 72% respondentu vēlas, lai vēlēšanas tiktu atliktas.

Parlaments, kurā dominē PiS, jau piektdien varētu atbalstīt vēlēšanu likuma labojumu, atļaujot rīkot vispārējo balsošanu pa pastu. Aptaujas arī liecina, ka pieaugusi pašreizējā prezidenta, ar valdošo partiju saistītā Andžeja Dudas popularitāte, kas viņam ļauj cerēt uz uzvaru jau pirmajā kārtā. Valstī ar 38 miljoniem iedzīvotāju apstiprināti 2633 koronavīrusa gadījumi, 45 cilvēki no Covid-19 miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!