Foto: Reuters/Scanpix

Polija drīzumā sāks reģistrēt pirmos brīvprātīgos jaunajos teritoriālās aizsardzības spēkos, kuru izveide atzīta par nepieciešamiem, saskaroties ar Krievijas agresīvajiem nodomiem, ceturtdien paziņojis Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs.

Paredzēts, ka jauno paramilitāro spēku personālsastāvs sasniegs 35 000 cilvēku.

"Teritoriālo aizsardzības spēku pirmo locekļu reģistrācija sāksies septembrī," paramilitāro organizāciju konferencē Ostrudā paziņoja ministrs. Konferenci apmeklēja arī paramilitāro organizāciju pārstāvji no Baltijas valstīm.

Jautājums par spēku vadības struktūru un augstākajiem amatiem tika atrisināts jau aprīlī, norādīja Macerevičs.

Paramilitāro organizāciju veidos civilie iedzīvotāju, kuri izgājuši militāru apmācību. Organizācijas mērķis atturēt Krieviju no Polijas teritorijas sagrābšanas caur iefiltrēšanos, kā tas notika Ukrainā.

"Teritoriālās aizsardzības spēki ir mūsu atbilde draudiem, kas saistīti ar hibrīdkaru," norādīja viena no amatpersonām, kas atbildīga par spēku izveidošanu.

Katrā no Polijas 16 provincēm plānots izveidot brigādes lieluma vienību, bet Polijas lielākajā provincē Mazovijā būs divas brigādes.

Teritoriālo spēku izvietošanā prioritāte būs austrumu provincēm, kas vistiešāk pakļautas Krievijas draudiem.

Polijā jau darbojas paramilitārā organizācija Strēlnieku savienība (Związek Strzelecki), ko vēl 20. gadsimta sākumā izveidoja pirmais neatkarīgās Polijas valsts vadītājs Juzefs Pilsudskis. Pēc komunistiskā marionešu režīma gāšanas organizācija tika daļēji atjaunota. Pašreiz tajā iesaistījušies aptuveni 12 000 brīvprātīgo.

Strēlnieku savienības vienības šomēnes pirmo reizi piedalīsies vērienīgās militārās mācībās "Anakonda", kurā piedalīsies Polija un vairākas citas NATO valstis. Mācības notiks Polijā no 7. jūnija līdz 17. jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!