Foto: AP/Scanpix/LETA
Polijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā par uzvaru sacenšas pašreizējais valsts galva Andžejs Duda un Varšavas mērs Rafals Tšaskovskis.

Vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika 28.jūnijā, visvairāk balsu izcīnīja Duda, bet ne pietiekami, lai uzvarētu jau pirmajā kārtā.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka abiem kandidātiem pirms otrās kārtas ir līdzīgs atbalsts.

Dudam un valdošajai nacionālkonservatīvajai partijai "Likums un taisnīgums" (PiS), kas viņu atbalsta, izdevies iemantot lauku iedzīvotāju atbalstu, kuri guvuši labumu no PiS īstenotās sociālā atbalsta programmām un dāsnajām Eiropas Savienības (ES) subsīdijām lauksaimniecībai.

"Mēs esam apmierināti, ka kāds beidzot mūs novērtē, saredz mūsu sasniegumus un potenciālu," sacīja 33 gadus vecā angļu valodas skolotāja Magda Ciupaka, kura kopā ar vīru vada lauku saimniecību un ir vietējā ciemata Godžišovas domes priekšsēdētāja.

"PiS to saprot, kamēr citas partijas joprojām bieži vien uzskata mūs par atpalikušiem un neizglītotiem," viņa piebilda.

Arī lauksaimnieks un piecu bērnu tēvs Gžegožs Mišaks ir pārliecināts, ka balsos par Dudu.

"Protams, es izvēlēšos Dudu. Ar pieciem bērniem mēs saņemam 2500 zlotus (560 eiro) mēnesī, tāpēc ir tā, it kā manai sievai būtu darbs, bet tā vietā viņa var rūpēties par ģimeni," ziņu aģentūrai AFP norādīja Mišaks, kuram ir lauku saimniecība Polijas dienvidaustrumos.

41 gadu vecais vīrietis strādā arī vietējā domē un audzē cūkas, lai varētu nodrošināt savai ģimenei, kā pats saka, ērtu dzīvi.

Viņš pauda bažas, ka Tšaskovskis uzvaras gadījumā ar problēmām sadzīvos ar PiS valdību, kas var novest pie likumdošanas paralīzes.

Mišaks, kurš ir katolis, arī bažījas, ka Tšaskovska uzvara var pavērt durvis seksuālās izglītības ieviešanai skolās vai civilās partnerības piešķiršanai viendzimuma pāriem.

Ļubļinas vojevodistē daudziem ir līdzīgs viedoklis kā AFP intervētajiem Godžišovas ciematā, kur Duda vēlēšanu pirmajā kārtā ieguva 86% balsu, kas bija viņa labākais rezultāts visā Polijā.

Lai gan Tšaskovskis, kurš pārstāv opozīcijā esošo liberāli konservatīvo partiju "Pilsoniskā platforma" (PO), ir solījis saglabāt PiS ieviestos bērnu pabalstus un pensiju piemaksas, aptaujas liecina, ka lauku iedzīvotāji uzskata Dudu par labāku kandidātu viņu interešu aizsardzībai.

Sevišķi tas izkristalizējies šobrīd, kad valda neskaidrība par turpmāko ekonomisko stāvokli, ko pasliktinājusi jaunā koronavīrusa pandēmija.

Lauku iedzīvotāji Dudā arī saredz ģimenes vērtību aizstāvi.

Reaģējot uz Tšaskovska Varšavā pieņemto deklarāciju par LGBT tiesībām un PiS iedvesmotas, vietējās varasiestādes Polijas dienvidaustrumos un arī citur pērn izveidoja tā dēvētās LGBT brīvās zonas, ko nosodīja Eiropas Parlaments, organizācija "Amnesty International" un citas institūcijas.

Tiesību aizstāvji norādījuši, ka pirms vēlēšanām Duda un viņa atbalstītāji ir vēl vairāk pastiprinājuši retoriku, radot homofobisku klimatu.

27 gadus vecā Ivona Sereva, kura vada vienīgo LGBT+ naktsklubu Ļubļanā, AFP sacīja, ka viņai nav ilūziju par Dudas uzvaru.

"Ja viņš panāks otro termiņu, mēs varam aizmirst par labākiem apstākļiem LGBT+ cilvēkiem," sacīja Sereva.

23 gadus vecais students Huberts Liševskis, kurš ir gejs, sacīja, ka vēlēšanas ir nozīmīgas viņa paša nākotnei.

Kopš 2017.gada viņš piedzīvojis divus homofobiskus uzbrukumus. Vienā no tiem viņam uzbrukusi galēji labējo grupa un viss beidzies, viņam nonākot slimnīcā ar lauztu kāju un citiem ievainojumiem.

"Ja Duda uzvarēs, nekas nemainīsies. Es labāk došos prom, nekā gaidīšu vēl vienu uzbrukumu. Būtībā apdraudēta ir mana dzīvība," sacīja Liševskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!