Foto: AP/Scanpix/LETA

Polijas Konstitucionālā tiesa atzinusi par pamatlikumam neatbilstošu likuma normu, kas atļauj sievietēm pārtraukt grūtniecību, ja auglim ir atklāts kāds nenovēršams defekts vai neārstējama slimība, kas apdraud viņa dzīvību, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Šis lēmums nozīmē, ka valstī faktiski vairs nevar veikt abortus, jo tieši ar šiem veselības apsvērumiem tika pamatoti aptuveni 98% valstī veikto grūtniecības pārtraukšanas procedūru.

Aktīvisti un tiesību aizstāvji norāda, ka šāds lēmums tikai vēl vairāk veicinās pagrīdes abortu pakalpojumus, kā rezultātā var ciest tūkstošiem poļu sieviešu.

Tikmēr ar tiesas lēmumu ir apmierināti labējo un konservatīvo spēku pārstāvji, kuri nodrošina lielu atbalstu pašreizējai Polijas valdībai.

Polijas likumi par abortiem jau tā bija vieni no stingrākajiem Eiropā. Valstī ar lielu katoļu baznīcas ietekmi līdz šim bija spēkā "kompromisa" noteikumi, kas atļauj abortus veikt sekojošos gadījumos:

  • ja grūtniecība rada draudus mātes dzīvībai vai veselībai
  • ja auglim atklāts smags un nenovēršams defekts vai neārstējama slimība, kas apdraud tā dzīvību
  • ja grūtniecība iestājusies krimināli sodāmas darbības rezultātā.

Stingro likumu dēļ Polijā izplatīts ir "abortu tūrisms", sievietēm braucot veikt abortu uz citām Eiropas valstīm, kā arī nelegāla abortu veikšana pagrīdē.

Saskaņā ar Polijas Veselības ministrijas datiem pērn valstī veikti 1116 aborti. Savukārt neoficiālas aplēses liecina, ka ārzemēs vai nelegāli veikto abortu skaits poļu sievietēm varētu būt desmitiem reižu lielāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!