Vašingtona un Varšava trešdien panākušas sākotnējo vienošanos par pretrunīgi vērtēto ieceri izvietot Polijā ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas bāzi, pavēstīja kāda ASV Valsts departamenta amatpersona.

"Šobrīd esmu patiesi apmierināts, ka pēdējo pāris dienu laikā esam panākuši patiesi vērā ņemamu progresu," sacīja amatpersona, kas vēlējās saglabāt savu anonimitāti.

Amatpersona piebilda, ka divu dienu ilgo sarunu laikā Polijas un ASV pārstāvji panākuši "sākotnējo vienošanos".

ASV vēlas Polijā izvietot desmit pārtvērējraķetes, bet kaimiņos esošajā Čehijā - radaru staciju.

Vienošanās, par kuru sīkākas ziņas netiek sniegtas, panākta sarunās starp ASV valsts sekretāres vietnieku ieroču kontroles un starptautiskās drošības jautājumos Džonu Rūdu un divām augsta ranga Polijas Aizsardzības un Ārlietu ministriju amatpersonām.

Arī Kondolīzas Raisas palīgs Eiropas un Eirāzijas jautājumos Deniels Frīds atzina, ka gūts ievērojams progress, taču atteicās apstiprināt faktu, ka panākta vienošanās.

"Mēs esam apmierināti ar sarunu gaitu, taču es vēl nenovilktu finiša līniju," sacīja Frīds. "Vēlos būt ļoti piesardzīgs. Mēs esam ļoti apmierināti, ar panākto, un mēs vēlētos dzirdēt turpmāko no Varšavas."

Polija un ASV sarunas par pretraķešu sistēmas objektu izvietošanu uzsāka pagājušā gada maijā, taču to gaitu nobremzēja Varšavas prasība Vašingtonai sniegt ievērojamu atbalstu tās bruņoto spēku modernizācijai.

Vienošanās par radaru stacijas izvietošanu Čehijā tika panākta jau aprīlī.

Pret ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas objektu izvietošanu kādreizējās PSRS satelītvalstīs asi iebilst Krievija. Arī Polijas un Čehijas sabiedrības visumā ir negatīvi noskaņotas pret Vašingtonas ieceri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!