Foto: EPA/Scanpix/LETA

Polija otrdien uz robežas ar Baltkrieviju uzsāka 186 kilometrus gara un piecarpus metrus augsta robežžoga būvi, vēsta Polijas Robežsardzes dienests.

Žogu paredzēts būvēt uz mazāk nekā puses no Polijas-Baltkrievijas kopumā 418 kilometrus garās robežas, jo lielu daļu robežlīnijas veido upes. Būve izmaksāšot aptuveni 350 miljonus eiro un tā galvenais mērķis ir novērst nelegālo migrantu nekontrolētu iekļūšanu valstī.

Jaunais žogs būšot aprīkots ar kamerām un kustību, kā arī cita veida sensoriem, lai robežsargiem ļautu vieglāk kontrolēt uz robežas notiekošo. Robežsardzes pārstāvji uzsver, ka tā būs visu laiku lielākā investīcija robežsardzes infrastruktūrā valsts vēsturē.

Robežsardzes pārstāvji medijiem norādījuši, ka arī pagaidu žogs ir lieti palīdzējis, tostarp sagatavoties šī žoga būvniecībai, kā arī novērsis neskaitāmu migrantu ierašanos Polijā.

Paredzams, ka vērienīgā būvniecība noslēgsies šī gada jūnijā.

Pret žoga būvniecību iestājušies gan cilvēktiesību aizstāji, kuri uzskata, ka migrantiem jādod tiesības pieteikt patvērumu, kā arī dabas draugi, kuri norāda, ka žogi mākslīgi ierobežo dzīvnieku migrāciju. Tikmēr Polija uzsver žoga nepieciešamību nelegālās migrācijas novēršanai, ko kaimiņvalsts Baltkrievija pērn veicināja un pēcāk izmantoja kā ģeopolitisku instrumentu pret Eiropas Savienību.

Polijas robežsardzes pārstāvji trešdien ziņo, ka aizvadītajā diennaktī robežu mēģinājuši šķērsot 12 cilvēki no Libānas, Irākas un Sīrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!