Foto: AFP/Scanpix

Polijas Ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis uzaicinājis pie sevis Vācijas vēstnieku Varšavā Rolfu Nikelu saistībā ar "vācu politiķu izteikumiem, kas vērsti pret Poliju".

Kā žurnālistiem pastāstījis ministrijas pārstāvis Arturs Dmočovskis, vēstnieks varētu ierasties pie ministra pirmdienas rītā. Viņš nav minējis ne konkrētus politiķus, ne konkrētus izteikumus, par kuriem paredzēts runāt gaidāmās tikšanās laikā.

Tikmēr vēstniecības pārstāvis Lūkass Vasiļevskis norādījis, ka no ministra saņemtais uzaicinājums neesot uzskatāms par oficiālu vēstnieka izsaukšanu. "Mēs ceram uz partneru sarunu," viņš piebildis.

Varšavas un Berlīnes attiecībās iezīmējusies zināma spriedze, kopš Polijā pie varas nāca konservatīvā partija Likums un taisnīgums (PiS), 25. oktobrī notikušajās vēlēšanās izcīnot absolūto vairākumu abās parlamenta palātās.

Vairāki Vācijas politiķi pēdējo dienu laikā apšaubījuši jaunos Polijā pieņemtos likumus, ieskaitot tieši pirms gadumijas apstiprināto likumu par sabiedriskajiem medijiem, kas ļauj valdībai atcelt sabiedrisko raidorganizāciju - TVP un Polijas Radio - valdes un uzraudzības padomes.

Šo likumu kritizējusi arī Eiropas Komisija (EK), kas solījusi, 13. janvārī rīkot "debates par likuma varu Polijā".

Kā ziņots, Polijas jaunā valdība arī paziņojusi, ka Parīzes teroraktu dēļ ir jāpārskata Eiropas Savienības (ES) vienošanās par bēgļu uzņemšanas kvotām un ka iepriekšējās valdības lēmums par vairāku tūkstošu bēgļu ģimeņu uzņemšanu bijusi kļūda, tā izraisot neapmierinātību Vācijā, kur pērn ieradušies 1,1 miljons bēgļu, galvenokārt no Sīrijas.

Decembrī Polijas premjerministre Beāta Šidlo pieprasīja Eiropas Parlamenta (EP) prezidenta Martina Šulca atvainošanos par viņa izteikumiem, ka Polijas jaunās valdības darbībai piemīt "valsts apvērsuma raksturs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!