Gandrīz 32 procenti Polijas iedzīvotāju būtu ieinteresēti strādāt Eiropas Savienībā (ES), liecina pirmdien publicētās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.
Aptuveni 16 procenti respondentu sacīja, ka plāno meklēt darbu ES valstīs, bet vēl 16 procenti ir "ieinteresētu šādā iespējā", liecina laikrakstā "Rzeczpospolita" publicētā aptauja.

Var gaidīt, ka šādi rezultāti vēl vairāk saasinās debates par darbaspēka brīvu virzību no pašreizējām 12 ES kandidātvalstīm.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija šomēnes ierosināja noteikt septiņu gadu pārejas periodu, kura laikā strādājošajiem no jaunajām dalībvalstīm nebūtu atļauts strādāt ES.

Šādu lēmumu komisija pieņēma, pakļaujoties spiedienam no Vācijas, kura baidās, ka Polijas bezdarbnieki lielā skaitā dosies strādāt uz Vāciju pēc tam, kad Poliju uzņems ES.

Lai gan Polijas amatpersonas uzskata, ka šāds pārejas periods nav nepieciešams, minot ekonomisko migrantu nelielo skaitu pēdējos gados, aptaujas rezultāti atbilst situācijai nodarbinātības jomā Polijā, kur bez darba patlaban ir 15,9% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju jeb 2,8 miljoni cilvēku.

35 procenti aptaujāto vecuma grupā no 18 līdz 34 gadiem sacīja, ka meklēs darbu ES, savukārt 39 procenti respondentu norādīja, ka darbu ārpus Polijas nemeklēs.

Aptaujā, kas notika 10. un 11. martā, piedalījās 1066 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!