Foto: AP/Scanpix/LETA

Polijas prezidents Andžejs Duda otrdien parakstījis valsts jauno Nacionālās drošības stratēģiju, kurā Krievijas "neoimpēriālā politika" nosaukta par galveno draudu Polijas drošībai.

Jaunā stratēģija, kas aizvieto 2014.gadā pieņemtu dokumentu, identificē galvenos draudus valsts drošībai. Tajā teikts, ka Polijas drošību negatīvi ietekmē "progresīva starptautiskās kārtības izjukšana, tostarp starptautisko tiesību necienīšana un starptautisko saistību nepildīšana".

Kā norādīts stratēģijā, "pieaug drošības draudu un dažādas dabas izaicinājumu skaits", bet "visnopietnākais drauds ir Krievijas Federācijas vadības neoimpēriālā politika, kas tiek īstenota arī ar militāra spēka līdzekļiem".

Stratēģijā arī teikts, ka Krievijas "agresija pret Gruziju, Krimas nelikumīgā aneksija un aktivitātes Ukrainas austrumos ir pārkāpušas starptautisko tiesību pamatprincipus un grauj Eiropas drošības sistēmas pīlārus".

Dokumentā norādīts, ka Krievija "intensīvi attīsta savas uzbrukuma militārās spējas" Baltijas jūras reģionā un "rīko liela mēroga militārās mācības, kas balstītas uz scenārijiem, kuri paredz konfliktu ar NATO dalībvalstīm, strauju lielu militāro formējumu izvietošanu un pat kodolieroču pielietošanu". Krievija arī "veic darbības zem kara robežas (hibrīdas dabas), kas rada konflikta izcelšanās risku", teikts stratēģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!