Foto: Shutterstock
Polijas Ārlietu ministrijas atbalstīta nevalstiskā organizācija (NVO) ir izveidojusi interneta vietni, kurā cilvēkiem ir iespēja ziņot par gadījumiem, kad Polijai tiek celta neslava ārzemju presē.

"Mums vajadzētu reaģēt uz to, kas par mums tiek sacīts un rakstīts. It īpaši, ja mediji ķeras pie informācijas, kas ir manipulēta vai neprecīza," sacīja Poļu līgas pret apmelošanu ("Reduta Dobrego Imienia", RDI) prezidente Mira Všelaka.

Viņas vadītā NVO šonedēļ uzsāka šādu iniciatīvu ar nosaukumu "Bruņinieks" ("Rycerz").

"Rietumu mediju ziņas par Neatkarības dienas gājiena tematu rāda, ka šāda iniciatīva ir nepieciešama," Všelaka piebilda RDI vietnē.

Polijas Neatkarības diena 11.novembrī tika atzīmēta ar nacionālistu organizāciju rīkotu gājienu, kurā šogad piedalījās desmitiem tūkstoši cilvēku. Gājiens tika rīkots ar lozungu "Mēs gribam Dievu", un tā dalībnieki skandēja "Dievs, gods, valsts" un "Slava mūsu varoņiem". Daži gājiena dalībnieki gan atklāti pauda ksenofobiskas idejas.

Polijā valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) valdība ir paudusi sašutumu par to, ka zināmi ārvalstu mediji atainojuši šo gājienu kā "fašistisku".

Iniciatīvā būs gan pastāvīgi korespondenti, gan brīvprātīgie, kas piereģistrēsies sistēmā un "informēs par iespējamo neslavas celšanu, minēs valsti un valodu, atzīmēs incidentu un apmelojošā medija tipu, un pievienos pielikumus, kas apstiprina neslavas celšanu," sacīja Všelaka.

Ar neslavas celšanu saistītie mediji vai personas pēc tam tiks informēti un uzaicināti labot šo informāciju.

Polijas amatpersonas jau daudzus gadus ir pieprasījušas labojumus, kad globālie mediji vai politiķi nosaukuši par "poļu" vai "Polijas" nāves nometnēm Aušvicu un citas nometnes, kuras izveidoja nacistiskā Vācija tās okupētajā Polijā.

Varšava uzskata, ka šāda termina lietošana pat tikai ģeogrāfiskā nozīmē var radīt iespaidu, ka Polija būtu atbildīga par holokaustu, lai gan patiesībā tā bija starp galvenajiem nacistiskās Vācijas īstenotās slepkavošanas upuriem.

Polija Otrajā pasaules karā zaudēja sešus miljonus pilsoņu, tai skaitā trīs miljonus holokaustā nogalinātu ebreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!