Polijas ogļrači, kas protestē pret plānu slēgt vairākas ogļraktuves un samazināt nozarē strādājošo skaitu, ceturtdien Varšavā iesaistījās sadursmēs ar policistiem, vairākus no viņiem ievainojot, informēja notikumu aculiecinieki. Ogļrači apmētāja policistus ar degošiem apaviem, drēbēm un asfalta gabaliem.
Vienā no niknākajiem protestiem, kas Polijā sarīkoti pēdējo gadu laikā, pie valdības ēkas bija sapulcējušies ap 5000 ogļraču.

Daži no viņiem aizdedzināja ar benzīnu piesūcinātus ogļraču zābakus un apģērba gabalus un apmētāja ar tiem policistus, aizdedzinot vismaz viena policista formas tērpu. Ar ogļraču cērtnēm protestētāji izrakņāja asfaltu un apmētāja policistus ar ar izlauztajiem asfalta gabaliem.

Sadursmē cietuši vairāki policisti, ziņo aģentūra PAP. Policijas pārstāvis pagaidām nav apstiprinājis, cik cilvēku ievainoti.

Policija raidīja asaru gāzi uz demonstrantiem, kas gatavojās doties gājienā uz Polijas premjerministra Lešeka Millera biroju.

"Valdība ir zagļi. Polijai ir vajadzīgas ogles, bet viņi mēģina mūs padzīt," sacīja Silēzijas ogļraktuvēs 18 gadus nostrādājušais Roberts Peņkovskis.

Polijas kreisā spārna valdība vēlas slēgt četras ogļraktuves valsts dienviddaļā un atlaist 14 000 ogļraču, samazinot šajā nozarē strādājošo skaitu līdz 100 000 cilvēku.

"Polijā neko nav iespējams panākt, nelietojot spēku, un tas ir tikai sākums," teica 42 gadus vecais ogļracis Tadeušs, kurš savu uzvārdu nenosauca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!