Foto: AFP/Scanpix/LETA

Polijas opozīcija paudusi bažas par patlaban notiekošajiem darbiem pie stratēģiski svarīgā Vislas strēles kanāla būves, vēsta tīmekļa medijs "wPolityce.pl".

Ekologi un daži centriski labējās opozīcijas partijas "Pilsoniskā platforma" politiķi apgalvo, ka koku zāģēšana, lai cauri Vislas strēlei izraktu kanālu, var izraisīt ekoloģisku katastrofu.

Tajā pašā laikā arī Krievijas zemkopības ministra vietnieks Iļja Šestakovs aicinājis Eiropas Komisiju (EK) analizēt šo projektu, apgalvojot, ka tas apdraud Vislas līča ekoloģiju.

Paredzēts, ka cauri Vislas strēlei tiks izrakts piecus metrus dziļš un 1,3 kilometrus garš kanāls, kas savienos Vislas un Gdaņskas līčus.

Projekta ietvaros strādnieki jau sākuši koku zāģēšanu.

Līdz ar kanāla izbūvi dziļiegrimes kuģiem, lai nokļūtu Elblongas ostā Polijā, vairs nebūs jābrauc pa Pillavas šaurumu Krievijas Kaļiņingradas apgabalā.

Projekts Polijai izmaksās 208 miljonus eiro un tiks pabeigts līdz 2022. gadam.

Kā vēl pērn norādīja Polijas valdošās partijas "Likums un taisnīgums" priekšsēdētājs Jaroslavs Kačiņskis, kanāla izbūve demonstrē, ka "laiki, kad krievi varēja diktēt, ko mēs savā teritorijā varam un ko mēs nevaram darīt, ir beigušies".

Kanāla būve ir Polijas suverenitātes apliecinājums, norādīja ekspremjers.

Atbildot uz tīmekļa medija "Niezalezna.pl" jautājumu par Krievijas pārmetumiem, ka Polijas kanāls varētu būt bīstams ekoloģisku apsvērumu dēļ, Kačiņskis sacīja: "Tas ir zināms, ka viņi vienmēr ir bijuši pret to."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!