Foto: Reuters/Scanpix
Polijas Seima (parlamenta apakšpalātas) deputāti no opozīcijas piektdien bloķēja tā darbu, protestējot pret valdošās partijas plānu ar jauniem mediju noteikumiem ierobežot reportieru piekļuvi deputātiem.

Opozicionāri, dziedot valsts himnu un saucot "Brīvi mediji!" un "Demokrātija!", vairākas stundas pulcējās ap spīkera tribīni, bloķējot Seima darbu valsts budžeta pieņemšanā.

Piektdien notika arī pilsoņu protesti pie Seima ēkas.

27 gados kopš demokrātijas atjaunošanas Polijā žurnālisti pastāvīgi bijuši Seima zālēs. Lai gan žurnālisti netika ielaisti galvenajā sēžu zālē, viņi varēja intervēt politiķus ārpus tās.

Valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) plāno no 1.janvāra ieviest jaunus noteikumus, kas ievērojami ierobežos reportieru piekļuvi Seimam.

Privātais telekanāls TVN24 parādīja Seimā notiekošo, uz ekrāna demonstrējot uzrakstu "Mēs nevarēsim to parādīt [pēc 1.janvāra]".

Valdošās partijas līderis Jaroslavs Kačiņskis nosodīja parlamenta darba traucēšanu kā "huligānismu". "Mēs neļausim sevi terorizēt," teica Kačiņskis.

Viņš solīja ieviest jaunos mediju piekļuves ierobežojumus, sakot, ka tie neatšķiras no daudzās citās Eiropas valstīs pastāvošajiem.

Polijas cilvēktiesību komisārs Ādams Bodnars kritizēja šo plānu, sakot, ka konstitūcija garantē sabiedrības pieeju informācijai un žurnālisti sniedz pilsoņiem šo informāciju.

Televīzijas žurmāliste Monika Olejnika atzina, ka žurnālisti reizēm aizgājuši par tālu, mēģinot uzmākties politiķiem, kas dodas uz tualeti. Tomēr arī viņa nosodīja plānotos jaunos noteikumus, jo valdošās partijas deputāti ar tiem gribot "aizsargāt sevi no neērtiem žurnālistu jautājumiem", "bet tas ir Konstitūcijas un parlamenta noteikumu pārkāpums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!