Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pirmdien Polijā parlamentārās izmeklēšanas ietvaros izjautāts par finanšu piramīdu, kurā tūkstošiem cilvēku pazaudēja savus ietaupījumus laikā, kad Tusks ieņēma Polijas premjerministra amatu.

Tusks šo iztaujāšanu, kas tika pārraidīta televīzijā, nodēvēja par izrādi, kuras mērķis esot diskreditēt viņu un viņa ģimeni.

Tuskam gadiem ilgi bijušas nesaskaņas ar valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" līderi Jaroslavu Kačiņski, kuram ir liela ietekme Polijas politikā.

Telekanāla "TVN24" komentētāji nodēvēja Tuska izjautāšu par publisku "cepināšanu".

Tuskam bija jādod zvērests īpašai daudzpartiju komisijai, kas jau izjautājusi desmitiem amatpersonu, cenšoties atrast atbildīgos minētās finanšu piramīdas lietā.

Komisija centās noskaidrot, cik liela ietekme Tuskam toreiz bijusi pār valsts drošību un valsts iestādēm un kad viņš uzzinājis par finanšu piramīdu "Amber Gold".

Prokuratūra aplēsusi, ka, iesaistoties šajā finanšu piramīdā, aptuveni 19 000 investoru zaudēja 850 miljonus zlotu (196 miljonus eiro). Krāpšana, kas nāca atklātībā 2012. gadā, kļuva par vienu no lielākajiem finanšu skandāliem Polijā.

"Amber Gold" dibinātāji pašlaik izcieš cietumsodus.

Finanšu piramīda raisīja jautājumus par Polijas valdības efektivitāti laikā no 2007. gada līdz 2014. gadam, kad premjerministra amatu ieņēma Tusks. Varasiestādes toreiz laikus nereaģēja uz brīdinājuma signāliem par "Amber Gold", kas izrādījās finanšu piramīda.

Tusks noraidīja šos apgalvojumus. Viņš norādīja, ka brīdinājumus par "Amber Gold" izteica Polijas finanšu uzraudzības komisija, un premjerministra pienākumos neietilpst šādu brīdinājumu izteikšana.

Parlamentārās izmeklēšanas ietvaros aplūkots arī apstāklis, ka Tuska dēls Mihals bija nodarbināts aviokompānijā "OLT Express", kas piederēja "Amber Gold".

Tusks noliedza apgalvojumus, ka viņa dēla darbavieta varētu būt kalpojusi kā aizsargs finanšu piramīdai. Tusks sacīja, ka tieši tad sākta izmeklēšana, bet uzsvēra, ka abi šie fakti nav saistīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!