Foto: AFP/Scanpix

Polijas parlaments ceturtdien noraidīja pretrunīgi vērtēto likumprojektu par abortu pilnīgu aizliegumu.

Pret likumprojektu 450 vietu parlamentā nobalsoja 352 deputāti, 58 to atbalstīja, bet 18 deputāti balsošanā nepiedalījās.

Likumprojekts, kuru ierosināja pilsoņu iniciatīvas grupa "Ordo Iuris", paredzēja gandrīz pilnīgu grūtniecības pārtraukšanas aizliegumu, tādējādi padarot vēl stingrāku jau tā bargo likumu, kas ļauj izdarīt abortus vienīgi gadījumos, kad nopietni apdraudēta mātes veselība, pastāv liela iespēja, ka jaundzimušajam būs ļoti smagas veselības problēmas, vai izvarošanas gadījumos.

Jaunais likumprojekts paredzēja atļaut grūtniecības pārtraukšanu vienīgi gadījumā, ja pastāv tieši draudi mātes dzīvībai.

Likumprojekts arī paredzēja, ka gan ārstiem, kas būs izraisījuši "ieņemta bērna nāvi", draudēs cietumsods.

Protestējot pret abortu pilnīgu aizliegumu, tūkstošiem sieviešu Polijā pirmdien sāka streiku, un melnā tērptās protestētājas visā valstī bloķēja restorānus, valdības iestādes un universitāšu auditorijas, kā arī valdošās partijas galveno mītni Varšavā.

Polijā valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" uzsvērusi, ka šī iecere nav partijas, bet pilsoņu iniciatīva.

Polijas Zinātnes un augstākās izglītības ministrs Jaroslavs Govins otrdien paziņoja, ka ierosinājums par pilnīgu abortu aizliegumu noteikti netikšot pieņemts, bet esošais likums paliks spēkā.

Viņš sacīja, ka pirmdienas protesti devuši valdībai vielu pārdomām.

Arī Polijas premjerministre Beāta Šidlo distancējusi valdību no šī likumprojekta.

"Es vēlos izteikties ļoti skaidri, "Likums un taisnīgums" valdība nestrādā ne pie viena likumprojekta par abortu noteikumu mainīšanu Polijā," preses konferencē otrdien paziņoja premjere.

Saskaņā ar oficiālās statistikas datiem Polijā katru gadu legāli tiek izdarīti tikai daži simti abortu. Tajā pašā laikā desmitiem tūkstošiem poliešu dara to nelegāli, bet citas grūtniecības pārtraukšanai dodas uz ārvalstīm, tostarp uz Vāciju un Slovākiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!