Ja piepildīsies Polijas Jaslo pilsētas mēra iecere, tad ozols, kas šajā pilsētā tika iestādīts Vācijas okupācijas gados par godu nacistu fīrera Ādolfa Hitlera dzimšanas dienai, tiks nocirsts.

Par koka vēsturi varasiestādes uzzinājušas, jo tas atrodas ieplānotā apvedceļa maršrutā.

"Mēs ieguvām informāciju, ka tas nav vienkāršs koks, bet ka ticis tur iestādīts, atzīmējot Ādolfa Hitlera dzimšanas dienu," sacīja Jaslo mērs Marija Kurovska.

"Tātad - vai man ir jāuzlabo pilsētas komunikācijas vai arī jāatstāj savā vietā šis noziedznieka piemiņas objekts. Man izvēlēties nav grūti," viņa teica.

Tomēr nav tā, ka visi Jaslo 38 000 iedzīvotāju piekrīt mēra idejai, ka "Hitlera ozolam" ir jāpazūd.

"Tas bija 1942.gads, kad vācieši atveda ozola stādu un iestādīja pilsētas centrā svinīgā ceremonijā ar armijas orķestri un salutēšanu," sacīja Kazimirs Polaks kurš piedalījās ceremonijā pirms 67 gadiem, vēl būdams bērns.

"Tēvs man sacīja, ka tā ir Hitlera dzimšanas diena, un mēs vēlāk uzzinājām, ka stāds bija atvests no Hitlera dzimtās pilsētas Brunavas pie Innas," stāsta Polaks. "Tas ir vēsturisks objekts. Ko gan šis ozols ir nogrēkojies? Tā nav koka vaina, ka tas ticis iestādīts par godu ļaunākajam noziedzniekam un Polijas ienaidniekam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!