Par līdzdalību nacistiskās Vācijas īstenotajā ebreju masveida iznīcināšanā 2.pasaules kara laikā piektdien izvirzīta apsūdzība kādam 77 gadus vecam Polijas pilsonim.
Šī ir pirmā apsūdzība, kas kopš 1973.gada Polijā izvirzīta par nacistiskajiem noziegumiem. Apsūdzēto, kurš tiek dēvēts par Henriku M., policija otrdien aizturēja Ščecinā, un, ja tiesa viņu atzīs par vainīgu, viņam draud mūža ieslodzījums.

"Henrikam M. uzrādīta apsūdzība par sadarbību ar hitleriskajiem okupantiem un piedalīšanos genocīda noziegumā pret ebrejiem un citu tautību cilvēkiem," teikts ģenerālprokurora paziņojumā.

Apsūdzībā norādīts, ka šis cilvēks no 1941. līdz 1943.gadam Kelmno koncentrācijas nometnē palīdzējis iznīcināt ebrejus.

Viņš tiek vainots "ieslodzīto sišanā, vērtslietu, apģērba un citu personīgu lietu atņemšanā, kā arī šo cilvēku vešanā uz vagoniem, kas kalpoja kā gāzes kameras".

Daudzi ebreji okupētajā Polijā tika noslepkavoti lielajā Aušvices-Birkenavas koncentrācijas nometnē, taču citi gāja bojā mazākās nometnēs, tādās kā Kelmno Polijas austrumdaļā, kur nacisti savus upurus bieži vien ieslodzīja kravas automašīnu kravas nodalījumos un nosmacēja ar indīgām gāzēm.

Par nacistisko zvērību upuriem kara laikā kļuva arī daudzi poļi. Daudzi no viņiem iestājās vai pat cīnījās pret ebreju iznīcināšanu. Pirmskara laika Polijā ebreji bija viena no lielākajām etniskajām minoritātēm.

Taču vairāki antisemītiski noskaņoti poļi palīdzēja vāciešiem īstenot ebreju iznīcināšanas kampaņu, darbojoties kā algoti ziņu pienesēji, kas atklāja ebreju slēptuves, vai kā izpalīgi nāves nometnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!