Foto: Reuters/Scanpix

Polijas valdošās Likuma un taisnīguma partijas (PiS) politiķi parakstījuši kultūras ministram Pjotram Glinskim adresētu vēstuli, kurā valdība aicināta atbalstīt jauna muzeja būvniecību uz Sibīriju deportēto poļu piemiņai, otrdien vēsta Polijas Radio.

Muzeju plānots izveidot Bjalistokā, Polijas ziemeļaustrumos, un sagaidāms, ka tas izmaksās aptuveni 12 miljonus eiro.

Bjalistokas dome paudusi cerību, ka valdība varētu segt vismaz pusi no projekta izmaksām.

Bjalistokas pašreizējais mērs ir neatkarīgais, kuru atbalstījusi Pilsoniskā platforma (PO) un kurš pēdējās pilsētas vēlēšanās sakāva PiS kandidātu.

"Neraugoties uz politiskajām atšķirībām, kas mūs šķir, mēs [vēstuli parakstījušie] nolēmām, ka ir vērts atbalstīt šo iniciatīvu," paskaidroja parlamenta deputāts un bijušais vojevodistes maršals Darjušs Pjontkovskis.

Iekšlietu ministra vietnieks Jaroslavs Zeliņskis piebilda, ka Bjalistoka ir dabīga izvēle, jo tur jau tiek rīkoti poļu Sibīrijas dzīvās piemiņas gājieni.

"Tas ir traģiski, ka vairāk nekā 200 gadus mūsu vēsture lielā mērā bijusi saistīta ar Sibīriju," sacīja Zeliņskis, piebilstot, ka drīzumā tiksies ar ministru Glinski, lai pārrunātu šo jautājumu.

Muzejā pamatā tiks atspoguļotas padomju varas 1940. un 1941. gadā veiktās deportācijas, kad uz Sibīriju tika izvests miljons poļu.

Sagaidāms, ka muzejā tiks rīkotas izstādes arī par agrākajām poļu deportācijām. Pirmos poļus uz Sibīriju Krievijas varasiestādes izveda vēl 18.gadsimtā. Plašas deportācijas notika arī 19. gadsimtā pēc poļu dumpjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!