Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijas premjers Mateušs Moraveckis paudis cerību, ka Vācijas jaunā valdība mainīs nostāju attiecībā uz gāzesvadu "Nord Stream 2".

"Es sagaidītu, ka jaunā Vācijas valdība dara visu iespējamo, lai neļautu "Nord Stream 2" būt par instrumentu prezidenta Putina arsenālā," intervijā aģentūrai dpa pavēstīja Moraveckis.

Projekts kļūst par "instrumentu, lai šantažētu Ukrainu un Moldovu", viņš piebilda. "Tas arī ir instruments manipulācijai ar enerģijas cenām."

Sagaidāms, ka Vācijas sociāldemokrātu (SPD), zaļo un brīvo demokrātu (FDP) koalīcijas valdība darbu sāks decembra sākumā.

Vācijas Federālā tīklu aģentūra "Bundesnetzagentur" pagājušajā nedēļā apturēja "Nord Stream 2" sertifikācijas procedūru.

"Pēc dokumentācijas rūpīgas izvērtēšanas "Bundesnetzagentur" secinājusi, ka spēs sertificēt "Nord Stream 2" operatoru tikai tad, ja šis operators atbildīs Vācijas likumdošanai," norāda aģentūra.

Tā skaidro, ka struktūrvienība, kas izveidota, lai pārvaldītu gāzesvada Vācijas posmu, neatbilst nosacījumiem, lai tā spētu darboties kā "neatkarīgs pārvades operators."

Līdzko "galvenie aktīvi un cilvēkresursi tiks pārcelti uz struktūrvienību" un šis process būs apstiprināts, "Nord Stream 2" sertifikācijas procedūra tiks atsākta, vēsta "Bundesnetzagentur".

Paredzēts, ka pa gāzesvadu, kura būvniecība tika pabeigta septembrī, ik gadu no Krievijas Vācijai tiks piegādāti 55 miljardi kubikmetru dabasgāzes.

Gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecība izraisījusi bažas, ka varētu pieaugt Rietumeiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes un ka Maskava spēs palielināt spiedienu uz Ukrainu, jo Eiropa būs mazāk atkarīga no gāzes tranzīta piegādēm caur Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!