Foto: EPA/LETA
Lai atrisinātu eiro zonas krīzi, kas kļūst arvien dziļāka, Polija vēlas, lai strauji tiktu veiktas izmaiņas Lisabonas līgumā, ceturtdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

"Mēs atbalstām ES līguma straujas izmaiņas, nerīkojot nekādas neproduktīvas debates," viņš sacīja žurnālistiem Varšavā.

Pēc Tuska teiktā, Polija dod priekšroku "līguma modificēšanai vienā piegājienā, nevis dažādu eiro zonas pamatā esošu starptautisku nolīgumu mainīšanai".

Polijas valdības vadītājs arī aicināja Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Eiropas Komisijas (EK) pilnvaru pastiprināšanu saskaņā ar izmaiņām, kādas ES līgumā vēlas Varšava. "Nerimstošā krīze liecina, ka Eiropā nepieciešama reāla centrālā banka un ka ECB un eiro zonas darbība aprobežojas tikai ar vienkāršiem ārkārtas pasākumiem," norādīja Tusks.

Viņš arī uzsvēra, ka Polijai un citām eiro zonā neietilpstošajām ES valstīm būtu jāpiedalās eiro zonas amatpersonu apspriedēs, lai šādi tiktu "nodrošināta ES integritāte".

Tāpat Polijas valdības vadītājs pauda atbalstu ierosmei piešķirt EK ir lielākas iespējas ietekmēt ES valstu budžetus "demokrātiskas kontroles" ietvaros.

Pirmdien vizītes laikā Berlīnē Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis brīdināja, ka eiro zonas sabrukums izraisītu "apokaliptiskas sekas".

Ceturtdien publiskota jauna aptauja rāda, ka teju trīs ceturtdaļas Polijas iedzīvotāju ir pret iestāšanos eiro zonā, kas piedzīvo smagu parādu krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!