Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas neoimperiālisms destabilizē Eiropu, brīdināja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, vienlaikus Maskavas prasības NATO raksturojot kā nereālistiskas.

"Krievijas neoimperiālisms atgriežas mūsu acu priekšā, draudot destabilizēt Eiropas Savienību," tviterī svētdien norādīja premjers. "Krievijas militārās klātbūtnes palielināšana un nereālistiskās prasības attiecībās uz NATO nākotni saņēmušas skaidru un apņēmīgu reakciju - nesatricināmu atbalstu Ukrainai."

"Es došos vizītē uz Kijevu," apliecināja valdības vadītājs.

Moraveckis apmeklēs Ukrainas galvaspilsētu otrdien, un viņam paredzētas sarunas ar valsts augstākajām amatpersonām, arī prezidentu Volodimiru Zelenski, sestdien pavēstīja Polijas valdības pārstāvis sakariem ar presi Pjotrs Millers.

Jau vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7. decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!