Polijas premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis pirmdien pārmeta Vācijas valdībai nespēju apturēt īpašumu pretenziju iesniegšanu pret Poliju, ko izvirzījuši Otrā pasaules kara beigās no Polijas jauniegūtās teritorijas padzītie vācieši.
"Man jāpasvītro - lai starp Poliju un Vāciju valdītu patiesi normālas attiecības (...), šis jautājums ir jāatrisina," pēc Vācijas kancleres Angelas Merkeles vizītes Polijā žurnālistiem sacīja Kačiņskis.

Viņš žēlojās, ka Merkeles vizītes laikā paustā nostāja "pierādījusi, ka šajā jautājumā nav panākts nekāds progress".

Merkeles vizīte bija vērsta uz Varšavas attiecību uzlabošanu ar Berlīni. Abu valstu attiecības pasliktinājās pēc Polijas konservatīvo politisko spēku pārstāvju dvīņubrāļu Kačiņsku nokļūšanas pie varas, kad tika aktualizēts vēsturiskās abu valstu domstarpības, ko radījis Otrais pasaules karš un nacistu okupāciju Polijā.

Piektdien uzstājoties Varšavas universitātē, Merkele paziņoja, ka Berlīne nav atbalstījusi un neatbalstīs "Prūsijas pilnvarotos" - nelielu Vācijas asociāciju, kas pagājušajā gadā iesniedza Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) 22 prasības, pieprasot atjaunot īpašumtiesības uz tagadējās Polijas teritorijā esošajiem īpašumiem.

Savukārt Varšava vairākkārt aicinājusi Vācijas valdību darīt vairāk, lai izvairītos no šādām privātpersonu prasībām.

Kačiņskis, kurš par šo jautājumu sācis asus verbālus uzbrukumus Berlīnei, paziņoja, ka Polija izdara spiedienu uz Vāciju, lai tā "beidzot izlemtu un paziņotu, ka saskaņā ar Vācijas un starptautisko tiesību normām šādām prasībām nav nekāda pamata".

Polija nekad nav saņēmusi reparācijas par milzīgajiem kara laikā ciestajiem zaudējumiem. Saskaņā ar 1945.gada Potsdamas līgumu tai tika solīta daļa no PSRS saņemtajām reparācijām, taču Polijas komunistiskā valdība, pakļaujoties Maskavas spiedienam, 1953.gadā atteicās no šīm tiesībām.

Miljoniem vāciešu, kas tolaik dzīvoja tagadējās Polijas teritorijā, tika izraidīti, bet šajā teritorijā palika viņu zemes un īpašumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!