Foto: AFP/Scanpix/LETA

NATO jāsper "konkrēti soļi", lai atrisinātu migrācijas krīzi uz Baltkrievijas robežas, svētdien paziņojis Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, piebilstot, ka Varšava kopā ar Lietuvu un Latviju varētu pieprasīt konsultācijas saskaņā ar alianses līguma 4. pantu.

Saskaņā ar Vašingtonas līguma 4. pantu ikviena NATO dalībvalsts var pieprasīt konsultācijas ar pārējām dalībvalstīm, ja tā uzskata, ka apdraudēta tās teritoriālā nedalāmība, politiskā neatkarība vai drošība.

"Mēs apspriežam ar Latviju un, īpaši, ar Lietuvu, vai iedarbināt NATO līguma 4. pantu," aģentūrai PAP pavēstījis Moraveckis. "Mums nepietiek ar publisku satraukuma paušanu. Tagad mums nepieciešami konkrēti soļi no visas alianses puses."

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Moraveckis PAP norādījis, ka ES līderi apspriedīs jaunu sankciju vēršanu pret Minsku.

"Mēs noteikti apspriedīsim turpmākās sankcijas, tostarp pilnīgu robežas slēgšanu," pavēstījis premjers.

Viņš arī atkārtoti uzsvēris, ka ES pienākums ir kopīgi finansēt robežžoga būvniecību uz bloka ārējās robežas.

Tikmēr PAP vēsta, ka visi nelegālie imigranti, kam sestdienas vakarā izdevās ielauzties Polijas teritorijā, ir notverti un nogādāti atpakaļ pie robežas.

Viens poļu policists nogādāts slimnīcā, jo sadursmju laikā guvis traumu no kāda nelegālā imigranta sviesta akmens.

Savukārt Polijas izlūkdienestu koordinatora preses sekretārs Staņislavs Žarins tviterī ziņo, ka baltkrievu būvuzņēmumi kravas automašīnās uz robežu transportē akmeņus un būvgružus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!