Polijas premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis ir paziņojis, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina izteikumi par ASV drošības sistēmu Eiropā atgādina Aukstā kara vadoņu runas, saskaņā ar kādu premjera interviju raksta "Reuters".
"Šī ir valoda, ko nekad neizmantoja Jeļcins vai Gorbočovs, pat ne Brežņevs. Tā ir Hruščova valoda. Tik asa konflikta Eiropā un visā pasaulē nav bijis jau ilgu laiku. Jautājums ir ļoti nopietns, jo politikā vārdi tiek uztverti nopietni," teicis Kačiņskis.

Polija, kas ir bloķējusi sarunu sākšanu par jaunu sadarbības līgumu starp Krieviju un ES gaļas importa aizlieguma dēļ, ir gatava izvietot savā teritorijā ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas daļas. Atgādināsim, ka Krievijas prezidents ASV sistēmas izveides gadījumā sola pavērst raķetes pret mērķiem Eiropā.

Putins arī izteicies, ka tas būs tikai tehnikas jautājums, ar kādiem līdzekļiem tiks sagrauti tie objekti, kas radīs potenciālus draudus Krievijas Federācijai – ballistiskās, spārnotās raķetes vai "pavisam jaunas sistēmas".

Ņikita Hruščovs, atbildot uz amerikāņu stratēģiskā ieroča izvietošanu netālu no Padomju Savienības robežām 1962.gadā deva pavēli Kubā izvietot Padomju Savienības stratēģiskos ieročus. Tas radīja tā saucamo Kubas krīzi, gandrīz izraisot pasaulē kodolkatastrofu. Pēc krīzes atrisināšanas amerikāņu raķetes tika aizvestas no Padomju Savienības robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!