Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskas koalīcijas ietvaros Polija vēlas Ukrainai nodot Rietumu tanku "Leopard" rotu, paziņojis Polijas prezidents Andžejs Duda.

Duda ar šo paziņojumu nācis klajā vizītes laikā Ukrainas pilsētā Ļvivā, ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu kopīgā preses konferencē, ziņo aģentūra UNIAN.

"Starptautiskas koalīcijas izveides ietvaros Ukrainai tiks nodota "Leopard" tanku rota. Šāds lēmums jau ir pieņemts Polijā," paziņoja Duda.

Polijā tanku rotu veido 14 tanki. Saskaņā ar atvērto avotu datiem Polijai ir aptuveni 250 dažādu modifikāciju "Leopard 2" tanki, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Vispirms mēs gribētu, lai tā būtu starptautiska koalīcija, un mēs tās izskatīšanai esam iesnieguši priekšlikumu nodrošināt pirmo "Leopard" tanku paketi, kas, ceru, kopā ar citām tanku partijām, kas ir citās valstīs, tiks nosūtīti Ukrainai," papildināja Polijas prezidents.

Ukraina jau vairākus mēnešus lūdz tai nodrošināt "Leopard" tankus, bet šo kaujas mašīnu ražotāja Vācija līdz šim šo lūgumu ir noraidījusi.

Pirms dažām dienām raidsabiedrība "Sky News" ziņoja, ka Lielbritānija apsver iespēju piegādāt Ukrainai tankus "Challenger 2".

Vēl pirms tam Somija paziņoja, ka apsver tanku "Leopard 2" piegādi Ukrainai, ja lēmums par šīs kaujas tehnikas nosūtīšanu tiktu pieņemts Eiropas līmenī.

Pagājušajā nedēļā Francija paziņoja, ka piegādās Ukrainai kaujas izlūkošanas mašīnas AMX-10 RC. Drīz pēc tam sekoja ASV un Vācijas paziņojumi par savu kaujas mašīnu "Bradley" un "Marder" nodošanu.

Eksperti skaidro, ka Rietumu kaujas mašīnu piegādāšana ir vēl viens solis, kam gan sekos analogas tehnikas piegādes no citām Rietumu valstīm, gan tas pietuvina mirklim, kad Ukraina saņems Rietumu tankus. Vairāk par to var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!