Polijas prezidents Lehs Kačiņskis atteicies no ieceres apmeklēt šonedēļ Prāgā gaidāmo Eiropas Savienības (ES) samitu, lai izvairītos no iespējamā konflikta ar valdību, otrdien paziņoja prezidenta kanceleja.
Konservatīvais eiroskeptiķis Kačiņskis jau iepriekš bieži nonācis konfliktā ar premjerministru Donaldu Tusku, nespējot vienoties par to, kurai no amatpersonām Polija būtu jāpārstāv ES samitos.

Tas novedis pie tā, ka labēji centriskā valdība vērsusies konstitucionālajā tribunālā, lūdzot pieņemt šajā jautājumā galīgo lēmumu.

"Vēloties izvairīties no konflikta ar valdību, prezidents Lehs Kačiņskis izlēmis ierosināt, lai Eiropas Padomes sesijā Prāgā Poliju pārstāv premjerministrs," teikts prezidenta interneta vietnē publicētajā paziņojumā.

Saskaņā ar Polijas konstitūciju valdība nosaka un īsteno politiku, taču prezidentam ir zināma teikšana ārpolitikā, kā arī veto tiesības likumdošanas procesā.

Ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis prezidentam pavēstījis, ka Prāgas samita uzmanības centrā būs tā sauktā ES Austrumu partnerība, kas ir Polijas valdības iniciatīva, teikts izplatītajā paziņojumā.

Austrumu partnerības mērķis ir veidot ciešākas saites starp ES un bijušajām PSRS valstīm. Šo iniciatīvu Polija izstrādāja kopīgi ar Zviedriju.

Nesenajā ES samitā Prāgā, kuru apmeklēja arī ASV prezidents Baraks Obama, Poliju pārstāvēja gan Kačiņskis, gan Tusks. Toreiz Tusks jokojot izmeta - ceru, ka čehiem ir pietiekami daudz vietas, lai pietiktu abiem.

Savukārt pagājuša gada oktobrī Kačiņskis nofraktēja pats savu lidmašīnu, lai dotos uz galotņu sanāksmi Briselē, jo premjerministrs atteicās viņu uzņemt valdības lidaparātā.

Daudzi analītiķi prognozē, ka nākamā gada prezidenta vēlēšanās, konkurējot ar Kačiņski, startēs arī Tusks.

Pagājušajās vēlēšanās, kas notika 2005.gadā, Kačiņskis Tusku sakāva.

Pašreizējā prezidenta dvīņubrālis Jaroslavs Kačiņskis ir lielākās opozīcijas partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!