Foto: Reuters/Scanpix

Polijas 20 gadus vecā konstitūcija ir "pārejas konstitūcija", kas ir jāaizstāj ar jaunu satversmi, kurā būtu precīzāki formulējumi, piektdien paziņoja prezidents Andžejs Duda.

Pašreizējā konstitūcijā ir daudz nepilnību, kas ir jāizlabo, viņš piebilda. Duda ar šīm atziņām nāca klajā debatēs, ko Gdaņskā bija sarīkojuši viņa padomdevēji kopā ar arodbiedrību "Solidaritāte".

Debates "Konstitūcija pilsoņiem, nevis elitei?" notika vēsturiskajā Gdaņskas kuģu būvētavas zālē, kur streikojošie strādnieki 1980.gada augustā parakstīja vēsturisko vienošanos ar komunistiskā marionešu režīma valdību par pirmās neatkarīgās arodapvienības izveidi.

Viens no būtiskākajiem 1997. gada konstitūcijas trūkumiem ir tas, ka tajā varas sadalījums nav noteikts precīzi, skaidroja prezidents.

Kaut arī pašreizējā pamatlikumā ir vairāki leģitīmi risinājumi, daudzi no tiem praksē nedarbojas un ir palikuši tikai uz papīra, viņš piebilda.

Konstitūcijā Polija definētā kā sociāla tirgus ekonomika, ber šāda sistēma realitātē nepastāv, jo tā joprojām tiek veidota, viņš norādīja.

"Ir daudz šādu jomu, kur ir nepieciešama lielāka precizitāte," sacīja Duda.

Polijas prezidents vēlas, lai nākamgad valstī notiktu referendums par izmaiņu ieviešanu konstitūcijā. Ar forumu Gdaņskā tiek aizsākts debašu cikls par referenduma jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!