Foto: Reuters/Scanpix

Polijas varas iestādes valstī nav ielaidušas motokluba "Nakts vilki" dalībniekus, kuri devušies simboliskā braucienā uz Berlīni atzīmēt Otrā pasaules kara uzvaras 70. gadadienu, ziņo poļu mediji. Pirms ieceļošanas atteikuma poļu robežsargi vairākas stundas pratinājuši kluba biedrus.

Motociklistu kolonna devusies motobraucienā Maskava-Berlīne. Tas uzsākts sestdien, 25. aprīlī, un svētdien viņi apmeklēja Baltkrieviju. 27. aprīļa rītā kopumā 15 motociklisti ieradušies Polijas Terespoles robežpunktā.

Pēc Baltkrievijas pamešanas motociklisti no viņus pavadošās automašīnas noņēma Krievijas karogu un to pasniedza Krievijas konsulam. Lai gan iepriekš tika domāts, ka konsuls būs klāt arī Polijas robežas šķērsošanas brīdī, diplomāts tomēr palicis Baltkrievijas pusē.

Tiek ziņots, ka pirmdienas rītā robežpunkts bijis negaidīti pārpildīts, tostarp ieradušies kluba "Katiņas reids" motociklisti, kuri gatavojās pavadīt "Nakts vilkus" Polijā.

Kluba "Katiņas reids" vadītājs norādīja, ka "ja kaut matiņš nokritīs no krievu motobraucēju galvas, ja viņi tiks apdraudēti, tas būs kauns mums. Visi motobraucēji ir mūsu viesi. Mums viņiem ir jāpalīdz un viņi jāaizsargā." Viņš arī norādīja, ka gadījumā, ja Krievijas motokluba biedri netiks ielaisti Polijā, "Katiņas reids" dosies viņu maršrutā un noliks ziedus pie pieminekļiem.

Jau iepriekš Polijas varasiestādes ziņoja, ka Krievijas motokluba biedrus valstī nelaidīs. Pēdējās dienās visiem iebraucējiem valstī tiek ļoti rūpīgi pārbaudīti viņu dokumenti. 

Protesti pret šo braucienu izskanējuši arī citviet. Sestdienas viņiem bija paredzēts ierasties Slavas kurgānā Baltkrievijā. Viņus tur gaidīja baltkrievu aktīvisti ar Baltkrievijas un Ukrainas karogiem, plakātiem "Okupanti - vācieties prom" un Kijevas Maidanā nogalinātā baltkrieva Mihaila Žisņevska fotogrāfiju. Tomēr motociklisti līdz kurgānam neaizbrauca.

Polijas aizliegumam un nostājai, ka baikeru brauciens ir politiska provokācija, piekrīt arī Čehija un Vācija.

Motoklubs tiek saistīts ar Krimas aneksiju, kur kluba biedri aktīvi iesaistījušies pussalas pārņemšanā. Motociklistu līderis Aleksandrs Zaldostanovs ("Ķirurgs") neslēpti slavina Vladimiru Putinu un ir iesaistījies Kremļa atbalsta grupā "Antimaidans".

"Nakts vilku" vadītājs, par Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugu dēvētais "Ķirurgs" paziņoja, ka tiks atrasti veidi kā apiet Varšavas aizliegumu, piemēram, iebraucot Polijā pa vienam un dažādiem ceļiem.

Laikraksts "Die Welt" iepriekš ziņoja, ka motociklistu kolonnai varētu tikt aizliegta iebraukšana arī Berlīnē.

Motociklisti no 25. aprīļa līdz 9. maijam ieplānotā brauciena ietvaros paredzējuši apmeklēt Baltkrieviju, Poliju, Čehiju, Slovākiju, Austriju un Vāciju. Ierašanās Berlīnē paredzēta 9. maijā, kad Krievijā svin Uzvaras dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!