Foto: Shutterstock

Apelācijas tiesa Gdaņskā nolēmusi, ka Polijas eksprezidentam Leham Valensam ir jāatvainojas valdošās partijas "Likums un taisnīgums" vadītājam, ekspremjeram Jaroslavam Kačiņskim par izteikumiem, ka viņš vainojams 2010. gada Smoļenskas aviokatastrofā.

Valensa nosodīja tiesas lēmumu un paziņoja, ka to pārsūdzēs Augstākajā tiesā un Eiropas Cilvēktiesību tiesā, ja būs nepieciešams.

Sociālo mediju ierakstā 2016. gadā Valensa apgalvoja, ka Jaroslavs Kačiņskis, "bravūras iespaidots", telefoniski mudinājis veikt lidmašīnas nosēšanos biezas miglas apstākļos.

Kačiņskis iesūdzēja Valensu tiesā par apmelošanu.

Katastrofā, kas 2010. gada 10. aprīlī notika pie Smoļenskas Krievijā, līdz ar ekspremjera brāli prezidentu Lehu Kačiņski gāja bojā 95 citas Polijas augstākās valsts un armijas amatpersonas.

Gdaņskas pilsētas tiesa pagājušajā gadā uzdeva Valensam atvainoties par viņa apgalvojumiem, taču viņš spriedumu pārsūdzēja.

2010. gada traģēdija joprojām šķeļ Polijas sabiedrību.

Pašreizējās konservatīvās valdības izveidotās atkārtotās izmeklēšanas komisijas vadītājs aprīlī paziņoja, ka saskaņā ar jauniegūtajiem pierādījumiem katastrofa notikusi eksplozijas rezultātā.

"Likums un taisnīgums" jau sen apšaubījusi iepriekšējās valdības laikā veiktās izmeklēšanas oficiālo atzinumu, ka katastrofu izraisījusi poļu lidmašīnas apkalpes un Krievijas kara lidlauka dispečeru dienesta kļūdas.

Tikmēr Krievijas puses veiktā izmeklēšana par katastrofas vienīgajiem vaininiekiem atzinusi poļus.

Tajā pašā laikā Maskava atteikusies Polijas atdot katastrofā cietušās lidmašīnas atlūzas, apgalvojot, ka izmeklēšana joprojām tiekot turpināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!