Foto: stock.xchng

Polijas Augstākā tiesa noraidījusi trīs no sešiem valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) lūgumiem atļaut daļēji pārskaitīt balsis nesen notikušajās parlamenta augšpalātas Senāta vēlēšanās.

Tiesa norādīja, ka partijas lūgumos nav minēts neviens gadījums, kad noticis pārkāpums vēlēšanu procesā.

Vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanas mērķis ir norādīt uz konkrētiem likuma pārkāpumiem, kas ietekmē vēlēšanu iznākumu, nevis pārskaitīt balsis tāpēc, ka starp kandidātiem bijusi neliela balsu atšķirība, norādīja tiesa, kas vienu lūgumu noraidīja otrdien, bet vēl divus - šodien.

Parlamenta vēlēšanas Polijā notika 13. oktobrī. "Likums un taisnīgums" vēlēšanās saglabāja vairākumu parlamenta apakšpalātā, kurā ir 460 vietas, bet zaudēja kontroli pār Senātu, kurā ir 100 vietas.

"Likums un taisnīgums" paziņoja, ka vēlas pārskaitīt balsis vairākos vēlēšanu apgabalos, kuros liels skaits biļetenu atzīts par nederīgiem, bet atšķirība starp kandidātu rezultātiem ir neliela.

Arī Polijas opozīcijā esošā liberāli konservatīvā Pilsoniskā koalīcija (KO) ir iesniegusi sūdzību saistībā ar iespējamajiem pārkāpumiem nesenajās parlamenta vēlēšanās.

Pilsoniskā koalīcija vēlas, lai Augstākā tiesa apstiprina balsu pārskaitīšanu trīs vēlēšanu apgabalos, kur senatori tika ievēlēti ar nelielu balsu pārsvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!