Polijas un Baltkrievijas attiecībās iestājusies nopietna krīze, teikts ceturtdienas pēcpusdienā publicētajā Polijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Krīzes iemesls nav problēmas vai grūtības divpusējās attiecībās, bet gan Baltkrievijas varas iestāžu rīcība pret saviem pilsoņiem," norādīts paziņojumā.
Šī rīcība ir vērsta pret Baltkrievijas Poļu apvienību (UPB), kas ir lielākā nevalstiskā organizācija, kura pārstāv Baltkrievijas poļu kopienas intereses.

"Ārlietu ministrija kategoriski nosoda šādu rīcību," uzsver Ārlietu ministrija. "Izdarot nepieļaujamu spiedienu uz neatkarīgām nevalstiskām organizācijām, Baltkrievijas varas iestādes ne vien pārkāpj starptautiskās vienošanās, bet arī savas valsts likumus." Šāda rīcība pārkāpj starptautiskās saistības, ko Baltkrievija uzņēmusies ANO sistēmā (cilvēktiesību konvencijas) un EDSO sistēmā (1990.gada 29.jūnija Kopenhāgenas dokuments un 1994.gada 4.oktobra Maskavas dokuments).

Šāda rīcība "ir kliedzošā pretrunā ar Polijas un Baltkrievijas nolīgumu par nacionālajām minoritātēm un neatbilst pieņemtajiem Eiropas standartiem", norāda ministrija. "Mēs uzskatām šādu politiku par visu Baltkrievijas iedzīvotāju cilvēktiesību un pamatbrīvību pārkāpumu," uzsver ministrija.

Savā rezolūcijā par stāvokli Baltkrievijā Polijas Senāts izsaka "kategorisku protestu pret Baltkrievijas varas iestāžu Polijai naidīgās politikas izplatīšanos un intensificēšanos un poļu minoritātes tiesību pārkāpumiem šajā valstī".

Senāts lūdz prezidentu un valdību "veikt efektīvus pasākumus, lai nodrošinātu poļu minoritātes tiesību ievērošanu Baltkrievijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!