Polijas valdība apstiprināšanai prezidentam Leham Kačiņskim otrdien iesniedza priekšlikumu, kas paredz pagarināt bruņoto spēku uzturēšanos Irākā tikai līdz nākamā gada oktobrim.
Vēl svētdien Kačiņska preses sekretārs apliecināja, ka prezidents ir pret karaspēka izvešanu, un pauda šaubas par to, vai valdības iesniegto dokumentu Polijas valsts galva parakstīs.

Galavārds par karspēka līdzdalību operācijās ārvalstīs Polijā pieder prezidentam, un pašreizējais armijas uzturēšanās mandāts Irākā beidzas 31.decembrī. Irākā ir izvietoti 900 Polijas kareivju, bet vēl 300 vīru Polijā veido Irākas kontingenta rezervistu vienību.

Atsakoties parakstīt priekšlikumu, prezidents izrādīs "ārkārtīgu bezatbildību", vēl svētdien brīdināja premjerministrs Donalds Tusks. Ja karaspēka uzturēšanās mandāts netiks pagarināts, Polijas karavīri Irākā nepaliks nevienu dienu ilgāk, sacīja premjers.

"Prezidentam nav izvēles," uzsvēra Tusks. Ja dokuments netiks apstiprināts, premjeram būs jāuzņemas atbildība par karaspēka evakuāciju dažu dienu laikā, ko nebūt nav neiespējami īstenot.

Polija Irākas operācijās piedalās jau kopš 2003.gada. Vairāk nekā 90% poļu vēlas, lai karaspēks no Irākas atgrieztos ne vēlāk kā 2008.gadā, liecina jaunāko socioloģisko pētījumu dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!