Foto: PantherMedia/Scanpix

Polijas varasiestādes veikušas kratīšanu komunistiskā marionešu režīma pēdējā līdera Voiceha Jaruzeļska atraitnes mājā un atsavinājušas 17 kastes ar dokumentiem, atsaucoties uz Nacionālo piemiņas institūtu (IPN), vēsta Polijas Radio.

"2016.gada 29.februārī Pret poļu tautu vērsto noziegumu izmeklēšanas komisijas prokurors policijas darbinieku pavadībā procesuālo darbību ietvaros veica kratīšanu mājā, kas pieder ģenerāļa Jaruzeļska atraitnei nolūkā atsavināt dokumentus, kas tiks nodoti Nacionālās piemiņas institūtam," teikts paziņojumā, ko izplatījis IPN, kas atbildīgs par nacistu un komunistu pastrādāto noziegumu izmeklēšanu.

Šobrīd prokurors sadarbībā ar IPN arhīvu ekspertiem veic dokumentu vizuālo apskati.

Kratīšana veikta, izmeklējot lietu par IPN nododamo dokumentu slēpšanu, ko izdarījusi nepilnvarota persona.

Kā norādījis IPN vēsturnieks Gžegožs Maihžaks, Jaruzeļska mājā, iespējams, atradušies dokumenti, kas saistīti ar kādreizējo antikomunistisko opozīciju. Liela iespēja, ka mājā glabājušies arī komunistiskās Polijas Apvienotās strādnieku partijas (PZPR) politbiroja sēžu protokoli, kas oficiāli skaitās iznīcināti.

Maihžaks uzskata, ka gadījumā, ja starp dokumentiem atradīsies sēžu stenogrammas par laiku, kad 1981.gada beigās Polijā tika ievests karastāvoklis, komunistiem cenšoties apslāpēt neatkarīgās arodapvienības "Solidaritāte" vadīto antikomunistisko kustību, tas būs visvērtīgākais ieguvums.

Kā ziņo nedēļraksts "Wprost", informāciju par iespējamo valsts dokumentu atrašanos Jaruzeļska mājā IPN sniedzis vēsturnieks Pjotrs Gontarčiks.

"2007. vai 2008.gadā viens no ģenerālim pietuvinātajiem man pastāstīja par savu vizīti viņa mājā. Saimnieks uz brīdi izgāja otrā istabā un atnesis kāda septiņdesmito vai astoņdesmito gadu dokumenta oriģinālu, kuram vajadzētu atrasties valsts arhīvā. Tiklīdz to uzzināju, nodevu šo informāciju toreizējam Nacionālā piemiņas institūta vadītājam Janušam Kurtikam," žurnālam pastāstījis Gontarčiks.

16.februārī IPN darbinieki veica kratīšanu 2015.gada novembrī mirušā komunistiskā marionešu režīma bijušā iekšlietu ministra Česlava Kiščaka mājā. Kratīšanas laikā tika konfiscēti vairāki kilogrami dokumentu, tostarp arī saistībraksts par sadarbību ar komunistu slepenajiem dienestiem, ko it kā savulaik parakstījis "Solidaritātes" līderis un pirmais atjaunotās Polijas prezidents Lehs Valensa.

Valensa noliedzis, ka jebkad būtu parakstījis šādu saistībrakstu, un aicinājis tā pārbaudei pieaicināt starptautiskus ekspertus.

Divas dienas vēlāk kratīšana tika veikta arī Kiščaka vasarnīcā.

Kā vēsta liberālais laikraksts "Gazeta Wyborcza", IPN kopumā gatavojoties veikt kratīšanas 21 komunistiskā režīma bijušās amatpersonas mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!