Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Tieslietu padomju asociācijas (ENCJ) Ģenerālās asamblejas ārkārtas sēdē Viļņā pieņemts lēmums izslēgt no šīs organizācijas Polijas Tieslietu padomi, norādot, ka tā neatbilst asociācijas noteikumiem attiecībā uz neatkarību no politiskajām varas institūcijām.

"Ģenerālā asambleja šodien nobalsoja par Polijas Tieslietu padomes izslēgšanu," žurnālistiem pēc sēdes paziņojis ENCJ priekšsēdētājs Filipo Donati.

Polijas labējās partijas 'Likums un taisnīgums" valdība pēdējo gadu laikā saņēmusi starptautisku kritiku par vairākām Varšavas īstenotām tieslietu reformām, kas tiek vērtētas kā mēģinājums pārņemt tiesas politiskā kontrolē. Varšava savukārt apgalvo, ka tās nepieciešamas, lai vērstos pret korupciju tiesu sistēmā, kas joprojām nav atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma.

Kā ziņots, Eiropas Savienības Tiesa (EST) trešdien piesprieda Polijai miljonu eiro lielu sodanaudu dienā par to, ka tā nav ņēmusi vērā Briseles ieteikumus atsaukt daļu no pretrunīgi vērtētajām reformām.

Reformu ietvaros 2018.gadā tika izveidota disciplinārā kamera, kas pārrauga Augstākās tiesas tiesnešus, un tās varā ir atcelt tiesnešu tiesisko imunitāti un samazināt algas.

Polijas Tieslietu padomes dalība Eiropas Tieslietu padomju asociācijā tika apturēta jau 2018.gadā, tomēr, kā paziņojusi ENCJ, nekāds progress tiesu neatkarības nodrošināšanā Polijā šai laikā nav panākts.

Polijas pārstāvji ENCJ Ģenerālās asamblejas sēdē Viļņā nepiedalījās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!