Foto: LETA

Latvija ir vismazāk ietekmīgā no trim Baltijas valstīm, liecina politikas žurnāla "Politico" izveidotais 33 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un kandidātvalstu ietekmes reitings.

Saskaņā ar to Latvija ir 24. ietekmīgākā valsts blokā. "Jauns premjers, jauna vēstniece [ES], bet vismaz Latvija ir veiksmīgi aizvadījusi dažus samitus," mūsu valsts ietekmi blokā komentē "Politico".

Par ietekmīgāko no Baltijas valstīm "Politico" atzinis Lietuvu, kura ierindota 17. vietā. Izdevums Lietuvu uzteic, kā vienu no retajām valstīm, kur "prezidente un vēstniece darbojas kā viens veselums". Lietuvas prezidente "Daļa Grībauskaite tiek uzteikta par savu atklātību un stingrību".

"Igaunija ir digitāla lielvara un spēcīga viedokļa paudēja attiecības ar Krieviju. Tomēr iespējas panākt, ka citi pieņem tās pozīcijas, ir ierobežotas," Igauniju raksturo "Politico", atzīstot par 21. ietekmīgāko valsti blokā.

Igaunijas un Lietuvas ietekmes izmaiņu prognozes "Politico" vērtējumā ir neitrālas, bet Latvijai tās ir pozitīvas.

Par ietekmīgāko ES valsti izdevums atzinis Vāciju, kuras kanclere "Angela Merkele vada samitu telpās notiekošo". Tai seko Lielbritānija, Francija un Itālija, bet par piekto ietekmīgāko atzīta ES kandidātvalsts Turcija, kurai, kā norāda "Politico", "ir gandrīz vai pastāvīgs uzaicinājums uz samitiem, un tā ir sasējusi ES rokas saistībā ar līgumu par bēgļu krīzi". Sestā ietekmīgākā ir Ungārija, kuras premjerministrs nereti izceļas ar izteikumiem un rīcību, kas vērsta pret ES.

Par vismazāk ietekmīgo atzīta Albānija, kurai būs "jāizstāv gara rinda", lai pievienotos ES. Nedaudz labāks sniegums ir Maķedonijai un Melnkalnei, kas ieņem attiecīgi 32.un 31.vietu. No ES dalībvalstīm viszemākajā vietā - 30.- ir Horvātija, kas galvenokārt saistāms ar negatīvajām sekām, ko radījuši valsts centieni bloķēt sarunas ar Serbiju.

"Politico" veidotais ietekmes reitings ir balstīts uz dažādu kritēriju izvērtējumu, piemēram, par valsts līdera un vēstnieka ES spēcīgumu, valdības stabilitāti, vai valstij ir skaidra darba kārtība un stratēģija, vai valsts vēlas kādu īpašu statusu vai arī ir komandas spēlētāja, vai valstij ir kāda joma, kurā tā ir īpaši spoža uz pārējo fona, vai valsts samitos ierosina jautājumus vai tikai uzklausa citu ierosinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!