Foto: DELFI

101. lielākā pasaules pilsēta Kijeva pēdējos gados uzmanības centrā nonākusi, pateicoties politiskajiem notikumiem, valstij izvēloties savu ceļu un saskaroties ar Krievijas agresiju. Taču pilsēta ir apskates vērta arī kā tūrisma objekts, tajā ir daudz parku, dziļākā metro stacija pasaulē, padomju arhitektūras šedevri un – teju ik uz soļa sastopama ielu māksla.

Foto: DELFI

Esot Kijevas centrā, iespaidīgus gleznojumus uz brīvajām māju sienām nevar nepamanīt – kādu noteikti pamanīsiet jau burtiski desmit minūtes ilgas pastaigas laikā, novembrī Kijevā pārliecinājās portāls "Delfi".

Foto: DELFI

Daudzi iespaidīga izmēra sienu gleznojumi ir pamanāmi jau pa gabalu, taču citi paslēpušies klusos pagalmos un nezinātājam nav atrodami. Kādā sētā, kuru vietējie pazīst ar nosaukumu "kraukļu pagalms", līdzās zīmējumam pārsteidz pat dzīvi kraukļi krātiņā.

Foto: DELFI

Apjaušot ielu mākslas potenciālu, dažādi uzņēmumi piedāvā maksas ekskursijas pa Kijevas brīvdabas mākslas objektiem. Bez šāda pakalpojuma gan var iztikt, ja ir spēja orientēties kartē. Internetā atrodamas dažādas gleznojumu izlases ar atrašanās vietām, taču pilnīgākā karte ar norādēm par Kijevas ielu gleznojumiem apskatāma kāda blogera veidotā kartē šeit.

Kartē atzīmēto spraudīšu skaits un vietas skaidri parāda, ka gleznojumi sastopami arī blokmāju rajonos ārpus centra – dažus var pamanīt jau ceļā no lidostas uz pilsētu. Skaidrs, ka visus šos mākslas darbus apstaigāt vienā dienā vienkārši nav iespējams, taču arī centrā pastaigas attālumā darbu ir gana.

Pilsētā ir vairāk nekā 100 apgleznotu sienu, portālam "Delfi" apliecina Kijevas ielu mākslas projektu kurators Geo Leross. Lai kājām nesteidzīgi apstaigātu aptuveni 30 tuvākos objektus pilsētas centrā, portālam "Delfi" tas prasīja aptuveni četras stundas.

Kijevas sienu zīmējumi ir gan ar politisku zemtekstu un simboliku, kā arī tautisku ievirzi, kur acīmredzama ir pēdējo gadu notikumu ietekme, gan pilnībā neitrāli.

Foto: DELFI

Tā kādu sienu rotā Eiromaidana protestos pirmā nošautā cilvēka Serhija Nigojana portrets, bet citu – sirreāls Vladimira Manzhosa zīmējums, kurā nojaušamas atsauces uz pēdējo gadu notikumiem, piemēram, degošas riepas, pērtiķis ar automātu, TV kaste un kazakam līdzīgs tēls ar sešām rokām, kurš ar striķi savalda čūsku ar cilvēkveidīgu galvu (daži sejas vaibstos saskata līdzību ar Vladimiru Putinu).

Foto: DELFI

Politisko zīmējumu tapšanas laiks ir samērā skaidrs – pēc 2014. gada. Ir ukraiņu avoti, kas to rašanos skaidro ne tikai kā mākslinieku reakciju uz politiskajiem notikumiem, bet arī kā atbildi Krimas pussalā pēc okupācijas strauji izveidotajiem sienu gleznojumiem ar Kremļa saimnieku Putinu galvenajā lomā.

Sienu gleznojumi Kijevā sākuši parādīties jau ap 2010. gadu, stāsta Leross. Sākumā tā bija spontāna darbība, taču pēc Cieņas revolūcijas ielu māksla drīz kļuva organizētāka.

Leross pats ir uzsācis vērienīgus ielu mākslas projektus "City Art" un "Art United Us", kuru ietvaros Kijevai piesaistīti ne vien vietējie, bet arī ārzemju mākslinieki. Kāpēc viņš to dara? "Jo Kijeva ir labākā pilsēta pasaulē," Lerosa atbilde ir ļoti konkrēta.

Foto: DELFI

"Art United Us", kas projekta tīmekļvietnē tiek raksturots kā lielākais urbānās mākslas projekts pasaulē, plešas tālāk par Kijevu. Sienu gleznojumi tiek radīti ne tikai citviet Ukrainā, bet plānots tos radīt arī ārpus valsts robežām.

"Agresijas propaganda, informācijas karš un smadzeņu skalošana rada spriedzi visā pasaulē. Šodien cīņa par mieru atkal ir neatliekama. Mēs vēlamies apvienot un vadīt spēkus šo negaidīti pie mūsu durvīm atnākušo globālo problēmu, kas maksā tūkstošiem dzīvību, atrisināšanai," teikts projekta aprakstā.

"Kā mēs zinām, sienu zīmējumi ir spēcīgs ierocis – un māksla izglābs pasauli," uzsver projekta autori.

Ukrainas konteksts ir tikai piemērs Krievijas propagandas uzbrukumiem, portālam norāda Leross, skaidrojot, ka projekta ietvaros šis teksts ir domāts plašāk, jo arī propagandas centieni jūtami visā pasaulē.

Leross, kurš strādā arī par padomnieku Ukrainas Informācijas politikas ministrijā, norāda, ka visus viņa ielu mākslas projektus sponsorē privāti ziedotāji. Savukārt brīvās sienas, uz kurām darbi tiek radīti, ir 50:50 privāti un pilsētas īpašumi.

Pašlaik Geo ir sācis vēl vienu urbānās mākslas projektu "More Than Us" Kijevas metro – tajā astoņi mākslinieki, tostarp ārvalstu, attēlo savu skatījumu uz dzīvi Ukrainā. Te, piemēram, redzams gan pie Ukrainas robežas esošs lācis, gan kara veterāns.

Ukrainas Informācijas politikas ministrija Lerosam uzticējusi ielu mākslas projektu vadību arī karadarbības zonā valsts austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!