Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pasaules politiķi, tostarp esošie un bijušie valstu un valdību vadītāji, noslēpuši miljonus ārzonu firmās, liecina svētdien publiskotais pētījums "Pandoras dokumenti" ("Pandora Papers"), kuru koordinējis Starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs.

Pētījumā, kurā bijuši iesaistīti vairāk nekā 650 žurnālisti no desmitiem plašsaziņas līdzekļu, izmantoti 11,9 miljoni dokumentu, kas nopludināti no 14 finanšu pakalpojumu kompānijām visā pasaulē.

Šajos dokumentos ir ziņas par apmēram 35 pašreizējo un agrāko valstu un valdību vadītāju un aptuveni 300 citu valsts amatpersonu finanšu darījumiem.

Pētījumā atklāta Krievijas prezidenta Vladimira Putina saistība ar slepeniem aktīviem Monako. Tajā arī vēstīts, ka Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs nav deklarējis ārzonas investīciju kompāniju, kuru viņš izmantojis, lai iegādātos divas villas Francijas dienvidos un ka Jordānijas karalis Abdulla slepeni iegādājies īpašumus Lielbritānijā un ASV par apmēram 80 miljoniem eiro. Savukārt Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva ģimenes locekļi un līdzgaitnieki bijuši iesaistīti simtiem miljonu eiro vērtos nekustamā īpašuma darījumos Lielbritānijā, Kenijas prezidentam Uhuru Keniatam un viņa ģimenes locekļiem pieder slepenu ārzonas kompāniju tīkls, bet Pakistānas premjerministra Imrana Hana tuvākā loka cilvēkiem, tostarp arī valdības ministriem un viņu ģimenes locekļiem, slepeni pieder uzņēmumi, kuros noslēptas simtiem miljonu eiro vērtas summas, sacīts pētījumā.

Starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs norāda, ka lielākajā daļā valstu nav aizliegts būt ārzonu aktīvu īpašniekam, tomēr šie atklājumi var būt neērti politiķiem, kuri publiski mudinājuši apkarot korupciju vai īstenot taupības pasākumus.

Iepriekšējos septiņos gados Starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs īstenojis līdzīgus pētījumus "FinCen Files", "Paradise Papers" "Paradīzes dokumenti"), "Panama Papers" ("Panamas dokumenti") un "LuxLeaks". Taču jaunais pētījums ir lielākais no līdz šim veiktajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!