Foto: AFP/Scanpix
Francijas galēji labējās Nacionālās frontes (FN) partijas pašvaldību vēlēšanu kandidātei Annai-Sofijai Leklērai par aicinājumu uz rasu naidu piespriests cietumsods, jo viņa bija publicējusi foto, kurā melnādainā tieslietu ministre Kristiāna Tobiru salīdzināta ar pērtiķi, raksta raidsabiedrība BBC.

Leklērai tiesa piespriedusi deviņu mēnešu cietumsodu par to, ka viņa Francijas tieslietu ministri pielīdzinājusi šimpanzei. Savukārt Franču Gviānas tiesa sievietei piemērojusi naudas sodu 50 000 eiro apmērā.

Pērn Leklēra, kura kandidēja uz deputātes amatu pašvaldību vēlēšanās ziemeļaustrumu Ardēnas reģionā, savā sociālās vietnes "Facebook" lapā ievietoja fotogrāfiju, kurā Francijas melnādainā tieslietu ministre redzama kopā ar pērtiķi. Šī kandidātes rīcība izsauca asu reakciju Francijā.

Trešdien, 16.jūlija, Ardēnas tiesa Francijā atzina bijušo kandidāti par vainīgu aicinājumā uz rasu naidu un sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem. 

Tiesa arī nolēma, ka arī partijai ir jāmaksā sods 30 000 eiro apmērā. Gan Lekelēra, gan viņas partija solījusi spriedumu pārsūdzēt.

BBC norāda, ka šī nav vienīgā reize, kad NF tieslietu ministri salīdzina ar pērtiķi. Pērn kādā televīzijas raidījumā priekšvēlēšanu laikā FN kandidāte izteicās, ka labprātāk redzētu Tobiru "kokos, šūpojamies zaros, nekā valdībā".

BBC atgādina, ka Tobiru ir dzimusi Franču Gviānā un regulāri izteikusies, ka bažījas par rasisma izplatību Francijā.

Savukārt NF šogad veiksmīgi startēja Eiropas Parlamenta vēlēšanās, iegūstot 25% balsu Francijā, kas ir vairāk, nekā citām partijām, kuru kandidāti arī piedalījās vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!