Foto: AFP/Scanpix/LETA

Armēnijas opozīcijas līderis Nikols Pašinjans (attēlā), kura vadīto protestu rezultātā no amata pirmdien atkāpās par premjeru kļuvušais bijušais prezidents Seržs Sargsjans, noraidījis jebkāda kompromisa iespējamību ar valdošo koalīciju, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Mītiņā Erevānas centrā saviem atbalstītājiem Pašinjans paziņoja, ka tikai viņš var būt jaunais premjers. "Vai nu pēc tautas pieprasījumu un ar tās atbalstu mani ievēlēs par premjerministru, vai arī Armēnijā vispār netiks ievēlēts premjers," viņš brīdināja.

"Nevar būt kompromiss ar korumpētu un pretnacionālu sistēmu," viņš papildināja.

Parlaments premjeru plāno ievēlēt 1. maijā. Pagaidām nav skaidrs, vai Pašinjanam izdosies gūt minimāli nepieciešamās 53 balsis, lai viņš tiktu apstiprināts šajā amatā.

Šim nolūkam viņam būtu nepieciešams visu opozīcijas deputātu atbalsts un vēl vismaz sešas balsis no valdošās Republikāniskās partijas (HHK), ar kuru viņš ir noraidījis jebkāda kompromisa iespējamību.

Piektdien, lai diskutētu par valsts politisko krīzi, Pašinjans tiksies ar valsts prezidentu Armenu Sargsjanu. Opozicionārs uz sarunām piektdien uzaicinājis arī premjerministra pienākumu izpildītāju Karenu Karapetjanu.

Armēnijas galvenā ekonomiskā partnere un sabiedrotā Maskava, kura Armēnijas politiskā konflikta laikā nav publiski iesaistījusies un neko komentējusi, aicina valsti uz ātru krīzes atrisināšanu.

Armēnijas opozīcija piektdien ieplānojusi mītiņu Gjumri pilsētā, kur izvietota Krievijas militārā bāze, informē "Radio Svoboda" Savukārt Erevānā protesti uz divām dienām tiks pārtraukti, paziņoja Pašinjans.

Netiek ziņots, ka iecerētais protests Gjumri būtu saistīts ar Krievijas militāro klātbūtni, būtu vērsts pret vai tās atbalstam.

Vēstīts, ka pēc 11 dienu ilgiem iedzīvotāju protestiem, kuriem pievienojās arī karavīri, 23. aprīlī no amata atkapās premjerministrs Seržs Sargsjans.

Seržs Sargsjans desmit gadus bija Armēnijas prezidents. Sava otrā prezidentūras termiņa beigās viņš veica Konstitūcijas reformu, valsti no prezidentālas pārvēršot par parlamentāru republiku ar varu premjera rokās.17. aprīlī parlaments apstiprināja Sargsjana iecelšanu premjera amatā.

Opozīcija uzskatīja, ka Sargsjans šādā veidā grib saglabāt varu un pieprasīja viņa atkāpšanos, aicinot ielās protestētājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!