Foto: AFP/Scanpix/LETA

Piekļuves liegšanu drošai un likumīgai aborta procedūrai cilvēktiesības sargājošās institūcijas uzskata par sieviešu diskrimināciju. Gandrīz 50 gadus sievietēm ASV bija šīs cilvēktiesības, taču 24. jūnijā ASV Augstākā tiesa atcēla 1973. gada spriedumu lietā "Roua pret Veidu" (Roe v Wade) , kas šobrīd ASV štatiem dod zaļo gaismu abortu ierobežošanai vai aizliegšanai. Lēmums saviļņoja ASV un atbalsojas arī pie mums Eiropā, raisot bažas par vēl lielāku polarizēšanos lielajā partnervalstī aiz okeāna.

Augstākās tiesas atceltais spriedums ir juridisks, politisks un sociāls satricinājums, kas pelnījis apzīmējumu "vēsturisks", jo tas mainīs ASV vairākos veidos, situāciju raksturo medijs CNN. Politologi prognozē, ka Kongresa vēlēšanās novembrī šis būs viens no jautājumiem, kas ietekmēs vēlētāju izvēli.
Līdz ar sprieduma atcelšanu tiesa ir atvērusi durvis valdības kontrolei vienā no visprivātākajiem lēmumiem, ko kāds var apsvērt. Paredzams, ka aborti vairs nebūs pieejami apmēram 36 miljoniem reproduktīvā vecuma sieviešu ASV

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!