Foto: Reuters/Scanpix
Ankaras un Vīnes starpā radušās diplomātiskās spriedzes dēļ Turcijas varasiestādes apturējušas austriešu arheologu izrakumus valsts rietumos, pirmdien vēsta laikraksts "Hurriyet".

Austriešu komandas vadītie arheoloģiskie izrakumi senajā Efesas pilsētā tika pārtraukti augusta beigās. Lēmumu pa izrakumu apturēšanu pieņēmusi Turcijas Iekšlietu ministrija "ieilgušās politiskās spriedzes" dēļ, ziņoja "Hurriyet".

Austrijas Arheoloģijas institūts jau vairāk nekā 100 gadus regulāri veic izrakumus Turcijas Izmiras provincē vietā, kur atradās senā grieķu pilsēta Efesa, kas iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Efesā atradās Artemīdas templis, kas tiek uzskatīts par vienu no septiņiem pasaules brīnumiem.

Diplomātiskās attiecības starp Turciju un Austriju ir saspringtas, kopš Vīne aicināja pārtraukt Ankaras sarunas par pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), norādot, ka Turcijā netiek ievēroti demokrātijas standarti. Vīne šādu viedokli pauda pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma Turcijā jūlija vidū, kam sekojušas plašas tīrīšanas Turcijas valsts struktūrās un armijā.

Tikmēr Efesā izrakumi uz laiku atsākti ar Efesas muzeja direktora rīkojumu, bet austriešu speciālisti tajos nepiedalās.

"Hurriyet" ziņoja, ka austriešu arheologi varēs atgriezties tikai pēc Turcijas un Austrijas labo attiecību atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!